|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Napisałem bardzo prosty skrypt php, który wyświetla aktualną godzinę:
Chciałem, żeby na stronie była zawsze aktualna godzina, więc postanowiłem to ulepszyć za pomocą biblioteki advajax i napisałem taki coś: Kod <script type="text/javascript" language="JavaScript"> advAJAX.setDefaultParameters({ onSuccess : function(obj) { document.getElementById(obj.tag).innerHTML = obj.responseText; } }); function advAJAXGet(){advAJAX.get({ tag: "currenttime", url: "time.php" });} advAJAXGet(); window.setInterval(advAJAXGet,1000); </script> No i na końcu dałem w sekcji body: Kod <div id="currenttime"></div> Efektem jest (albo miało być) odświeżanie godziny co sekundę. W ten sposób na stronie zegarek sam się "aktualizuje". Niby wszystko gra, ale na Firefoxie w konsoli wywala takie coś co sekundę: Cytat Błąd: błąd składni Plik źródłowy: http://localhost/time.php?_uniqid=2378948456 Wiersz: 1, Kolumna: 1 Kod źródłowy: 14:29:49^ W niczym to nie przeszkadza, ale zaśmieca ostro konsolę błędów. Na IE i Operze w konsoli nic nie wywala. Druga sprawa. Napisałem inny skrypt coś jak samoodświeżający się shoutbox. Kod <script type="text/javascript" language="JavaScript"> function advAJAXGet(){advAJAX.get({ tag: "messages", url: "ajax.php?id=1" });} advAJAXGet(); window.setInterval(advAJAXGet,5000); </script> Wcześniej dałem oczywiście setDefaultParameters jeśli to ma znaczenie. Plik php generuje diva (dla każdej wiadomości, wiec jeśli jest 20 wiadomości to 20 takich divów): Kod <div class="message"> <a href="#2"><b>Kto</b></a> <i>napisał(a)</i>: Tekst </div> Oczywiście te te divy są umieszczane pomiędzy: Kod <div id="messages"> [...] </div> Skrypt także działa na wszystkich przeglądarkach (IE, FF, Opera), ale w FF w konsoli co 5 sekund widnieje taki błąd: Cytat Błąd: niezrozumiała seria znaków po elemencie dokumentu
Plik źródłowy: http://localhost/ajax.php?id=1&_uniqid=2504745365 Wiersz: 4, Kolumna: 1 Kod źródłowy: <div class="inn_message">^ |
|
|
|
![]() |
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%)
|
ale po co do tego ajax? przecier zwystarczy ustawić częstotliwość powtarzania funkcji i on będzie co chwile odświeżał funkcje o pokazywał aktualny czas.
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 02:43 |