![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Sorry za głupie pytanie, ale jestem początkujący ![]() Zainstalowałem XAMPPa i mam formularz z którego mają być wysyłane dane do skryptu. Niestety po wysłaniu żadna zmienna nie istnieje, w sensie tak jak by nic nie wysyłało. Prubowałem z $QUERY_STRING i nic. Grzebałem w php.ini zmieniając register_globals na ON i też jajko. W krasnalu wszystko śmiga bez problemu. Prosze o odpowiedź co i jak z góry DZIĘKI ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 16.08.2006 Skąd: szy-ły Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może wrzuc kod jakim to chcesz robic, generalnie XAMPP powinien taie proste formularze obsługiwac bez zadnej ingerencji w php.ini, bardzo prawdopodobne ze zmieniles kod
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam to samo. kod mam poprawny bo dziala w szkole. pakiet dopiero co zainstalowany phpinfo dziala odczytywanie z bazy danych dziala nie dziala tworzenie i nie wysyla danych ze zmiennych os xp. help
wszystkie problemy rozwiazane ![]() dla zainteresowanych: poprzedni kod ktory dziala mi w szkole (tam maja jakies starsze wersje apache php i mysql kod formularza: Kod <HTML> <HEAD> <TITLE>Dodawanie nowego rekordu</TITLE> </HEAD> <BODY> <H1>Wstawianie rekordu</H1> <FORM ACTION="wstaw.php" METHOD="POST"> <TABLE BORDER=0> <tr><td>Imie</td><td><input type=char name=imie maxlength=20 size=20><br></td></tr> <tr><td>Nazwisko</td><td><input type=char name=nazwisko maxlength=30 size=30><br></td></tr> <tr><td>Nazwa dzialu</td><td><input type=char name=dzial_nazwa maxlength=30 size=30><br></td></tr> <tr><td>Zarobki</td><td><input type=float name=zarobki maxlength=8 size=8><br></td></tr> <tr><td colspan=2><input type=submit value="Dodaj"></td></tr> </TABLE> </FORM> </BODY> </HTML> kod wpisywania danych z formularza do bazy: Kod <HTML> <HEAD> <TITLE>Efekt wstawiania nowego rekordu</TITLE> </HEAD> <BODY> <H1>Rezultat wstawiania nowego rekordu</H1> <?php if ((!$imie) || (!$nazwisko) || (!$dzial_nazwa) || (!$zarobki)) { echo "Nie ma wszystkich danych<br>"; exit; } $connection = @mysql_connect("localhost", "", "") or die("Brak lacznosci"); $db_name = "s471"; mysql_select_db($db_name, $connection); $sql = " insert into pracownicy values (\"$imie\", \"$nazwisko\", \"$dzial_nazwa\", \"$zarobki\") "; $result = @mysql_query($sql, $connection) or die("Zapytanie chybione"); if ($result) { echo mysql_affected_rows()." rekordow dopisanych"; } ?> </BODY> </HTML> a oto zmiany ktore zrobilem w kodzie przekazywania danych: Kod <HTML> <HEAD> <TITLE>Efekt wstawiania nowego rekordu</TITLE> </HEAD> <BODY> <H1>Rezultat wstawiania nowego rekordu</H1> <?php $imie=$_POST[imie]; $nazwisko=$_POST[nazwisko]; $dzial_nazwa=$_POST[dzial_nazwa]; $zarobki=$_POST[zarobki]; if ((!$imie) || (!$nazwisko) || (!$dzial_nazwa) || (!$zarobki)) { echo "Nie ma wszystkich danych<br>"; exit; } $connection = @mysql_connect("localhost", "ODBC", "") or die("Brak lacznosci"); $db_name = "s471"; mysql_select_db($db_name, $connection); $sql = " insert into pracownicy values (\"$imie\", \"$nazwisko\", \"$dzial_nazwa\", \"$zarobki\") "; $result = @mysql_query($sql, $connection) or die("Zapytanie chybione"); if ($result) { echo mysql_affected_rows()." rekordow dopisanych"; } ?> </BODY> </HTML> inny problem z ktorym mialem problem ze wzgledu na to ze mam nowsza wersje mysql. mianowicie mialem problem z tworzeniem i kasowaniem poprzez mysql_create_db() i mysql_drop_db() nalezy z tego zrezygnowac i uzyc mysql_query("create database" $nazwa_bazy) mysql_query("drop database" $nazwa_bazy) Ten post edytował ryh00 14.03.2007, 12:19:08 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 16:56 |