![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 10 Dołączył: 20.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Daję tutaj skrypt który nie działa poprawnie, jeszcze przed wysłaniem formularza jest pokazany błąd. Proszę bardzo napisać mi co tu jest źle? Wcześniej kod chociaż w małym stopniu działał, dodawał 2 rekordy, jeden pusty a jeden dobry, ale nie dodawał id prze co muszę wprowadzać te zmiany.
a błąd jest taki: Kod Fatal error: Unsupported operand types in /srv/www/htdocs/web81/html/jobposter/dodaj.php on line 28 Może mi ktoś pomóc? Wiem że dziwnie się kod pokolorował(to przez cudzysłowia), ale jak poprawie to mi wywala błędy składni, a jak nie poprawie to footer się nie wyświetla:/. Jaka jest przyczyna? Ten post edytował Adrian1207 22.02.2007, 18:20:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli w bazie masz pole id i jest ono ustawione na auto_increment to wogole nie wpisuj tego pola na liste w insercie bo ono samo sie doda
zamiast tego
daj tak
edit: i po co 3 razy nawiazujesz i zrywasz polaczenie z baza?? Ten post edytował skowron-line 22.02.2007, 19:17:12 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 10 Dołączył: 20.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykonując Twoja polecenia wróciłem do starego skryptu
![]() ![]() ![]()
Dalej jest źle? Tak mam to w bazie co pisałeś ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
chciałem uruchomić skrypt jobposteri puki walczyłam na krasnalu z bazą3 id działał Gdy już wszystko sobie potestowałam postanowiłam zainstalować to wszystko na własciwym serwerze ( vel.pl) z bazą4 I tu zaczęły się problemy. Niestety gdy chcę dodać ogłoszenie wszystkie mają id 1 Wyświetla mi się we wszystkich ogłoszeniach ta sama treść:( Co może być powodem?? HEEELP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 4.07.2007 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tabeli kolumna id nie ma ustawionej opcji AUTO INCREMENT, możliwe także że nie jest kluczem. Najpierw trzeba stworzyć klucz uniq
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w polu recordid mam włączone auto_increment. Niestety nie wiem co to jest uniq
Będę musiała gdzieś poszukać wiedzy:( |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 4.07.2007 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W phpmyadmin masz pod strukturą wypisane klucze. id musi byc unikalne, czyli posiadać klucz uniq(alny) aby można było dodac tylko jedno takie id.
Bład jest w kodzie:
Zamień na
Dlaczego? Auto increment sam zwiększa id przedmiotu a ty za każdym razem wrzucasz null. Gdyby był klucz uniq zapytanie nie powiodło by się ![]() PS Aby zdobyc $oldnum musisz przed Insertem pobrać $pobid = 'SELECT MAX(recordid) FROM jobs'; BTW Mam pytanie: Za co odpowiada tabela jobnum? Bo patrząc po zapytani można wyrzucić WHERE recordid=$oldnum i nadal powinno być to samo Ten post edytował bartg 11.03.2008, 18:58:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Chyba zgłupiałam już całkiem:( z oscomersem jakoś dałam rade a to mnie rozwaliło:(
JUż nie wiem gdzie co mam zmieniać:( Teraz te id wrzucałam ręcznie bezpośrednio w bazie danych. Oddam bazę w dobre ręce - może ktos pomoże?? |
|
|
![]()
|
|
Zamień na
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
czy ta zmiana ma nastąpiś w add.php ?
jeśli tak to wywala błąd po akceptacji nowego wpisu Couldn't execute add dbase A może w bazie również jobid ma być ustawiony z auto_increment.? Ten post edytował Arteline 11.03.2008, 21:58:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:48 |