![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeszukiwałem forum i google i nie natrafiłem na odpowiedź, więc zgłaszam się tu
Jakie proponowalibyście rozwiązanie dla takiego problemu: Użytkownik aplikacji wykonuje dodanie rekordu do bazy MySQL ( jest to pewne zapytanie do serwera z podanymi parametrami ) Następnie na serwerze odpalany jest skrypt ( php lub jakiś inny ustalony z góry) i wykonuje on oczekujące zapytania z tejże bazy, aktualizując ją później wynikiem. Problem pojawia się w 2 momentach. Jak bezboleśnie powiązać akcje 1.) "dodanie rekordu" - "uruchomienie skryptu" 2.) "pojawianie się wyniku" - "wyświetlenie go u klienta" Problem nr 2 mogę rozwiązać sprawdzaniem co jakiś czas czy pojawił się wynik z poziomu skryptu php Ale problem nr 1 z racji obciążenia ( zapytanie co 1 sec do bazy czy jest coś nowego całą dobę ) nie mogę przełknąć. Jak rozumiem trigger mi w tym nie pomoże ( nie może wołać skryptu zewnętrznego ) Z góry dziękuję za jakąś podpowiedź, wskazówkę. -------------------- Szukam programistów PHP/Symfony
warsztat: PHP5, MySQL, Eclipse, Apache, Symfony, Trac, SVN michalwujas.pl |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. dodajesz rekord i uruchamiasz skrypt, tak po prostu, z poziomu php
bo nie rozumiem w czym masz problem -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. dodajesz rekord i uruchamiasz skrypt, tak po prostu, z poziomu php bo nie rozumiem w czym masz problem Problem polega na pewnej logice aplikacji. Wykonanie zapytania realizuje jakiś skrypt lub program ( załóżmy że nie jest to php ), nie jest on wywoływany przez klienta, klient cierpliwie czeka aż pojawi się odpowiedź. Idąc twoim tokiem myślenia też można to rozwiązać wywołując skrypt/program z poziomu php po dodaniu rekordu. Czy jest możliwość wołania programów/skryptów innych języków np napisanych w DELPHI ? Ten post edytował Wujashek 22.02.2007, 13:02:10 -------------------- Szukam programistów PHP/Symfony
warsztat: PHP5, MySQL, Eclipse, Apache, Symfony, Trac, SVN michalwujas.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy np. mysql posiada mechanizmy w stylu onInsert()
![]() Jednym z szybszych rozwiązań jest chyba utworzenie 'tabeli z kolejką' nieobsłużonych, świerzo dodanych rekordów, które odbiorca (np. program C++), obsłużył by, i umieścił poczym przeniusł do tablicy z obsluzonymi rekordami. Jeżeli odbiorcą miałby być skrypt PHP, to musiał by być on przez kogoś uruchomiony np. przez program nie PHP (np. C++ / DELPHY), z odpowiednimi parametrami które pomogły by mu zorientować się co się dzieje (action=check_new_record_in_db ![]() W pierwszym przypadku cyklicznego sprawdzania czy jest jakiś wpis w 'tabeli z kolejką' chyba nie da się uniknąć.. Nie wiem jak sprawa wygląda w innych bazach danych.. pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:52 |