![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym stworzyć zaawansowany formularz który dodaje za pomoca _POST dane do bazy danych... jeśli chodzi o pola tekstowe to potrafie.... ale juz chodzi o zdjęcia... pojawiają się schody.... Tak samo jest gdy chce zrobić, by user dodając cos za pomocą tego forularza , miał możliwość edytowania tylko to co dodał... czy mógłby mi ktoś pomóż w tej kwestii, stworzenia takiego zaawansowanego formularz. Szczególnie chodzi mi o zasade... nie gotowca, bo bym chciał to zrozumieć ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz dotrzeć do konkretnego pola to najprościej będzie stworzyć unikalne id (auto_increment)
Jeżeli chodzi o zdjęcia to nie wrzucaj ich do bazy (wrzuć tylko linka lub polozenie na dysku), będziesz znacznie szybciej - zwłaszcza przy dużych plikach -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Tak samo jest gdy chce zrobić, by user dodając cos za pomocą tego forularza , miał możliwość edytowania tylko to co dodał... Zaraz po uploadzie, czy jakiś czas po uploadzie ? Zaraz po, dajesz pliki do tmp. Normalny katalog, który czyścisz co jakiś czas. Jakiś czas. Można bawić się adresami ip, ale pamiętać trzeba o modemowcach, dzieckach neo i sieciach lan... Nie widze innej możliwości jak logowanie userów. Ten post edytował Ociu 22.02.2007, 08:10:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
logowanie mam juz zrobione i za pomoca sesjii ustalony dostep do formularza....
sprawa dostepu/identyfikacji mam załatwione Ale najbardzie chodzi mi w formularzu o zdjecia.... Jak zapisać dane w bazie o zdjęciu.....+ możliwość uploadu
Ale czy ktoś mógłby mi pokazać przykładowy formularz za pomocą którego można upoad-ować pliki i zapisać do bazy... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Interesujący Cię element formularza:
PHP odbiera w zmiennej $plik zasób (zawartość) pliku. Za pomocą funkcji copy zapisujesz go sobie na dysku bądź z oryginalną nazwą ($plik_name), bądź z wygenerowaną przez Ciebie (gdy unikalna - unikniesz nadpisywania)
A w bazie zapisujesz jedynie nową nazwę pliku ($mojaNazwa). Jasne? Ten post edytował tansky 22.02.2007, 11:18:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:27 |