Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [XHTML] Co zamiast & ?
free

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wyczytałem, że przy standardzie XHTML w kodzie strony nalezy unikać znaku &
np index.php?strona=cos&id=2
Jak mam zastapic & w adresie ?
Go to the top of the page
+Quote Post
kubarek

-----

takie znaki zastępuje się encjami
i tak dla & masz &

Ten post edytował kubarek 21.02.2007, 23:11:44

--------------------
// ...
Co nieco o mnie ;)
+Quote Post
free

-----

Ok dzieki. Wlasnei czytam kurs
http://xhtml.b7.pl/zasady.html#Symbol

Nie wiem po co uzywac tego standardu ?
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(free @ 21.02.2007, 23:24:15 ) *
Ok dzieki. Wlasnei czytam kurs
http://xhtml.b7.pl/zasady.html#Symbol

Nie wiem po co uzywac tego standardu ?

Dlatego, że od znaku & zaczynają się encje znakowe.
Kiedy korzystasz z samego & zamiast & czytniki (w tym przeglądarki) mogę się pomylić mysląc, że zaczynasz właśnie jakąś encję.
+Quote Post
free

-----

Z tą encją to rozumiem. Pytam tylko po co stosować standard XHTML zamiast poprawnego HTML 4.01 ?
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(free @ 21.02.2007, 23:33:53 ) *
Z tą encją to rozumiem. Pytam tylko po co stosować standard XHTML zamiast poprawnego HTML 4.01 ?

Z kilku powodów, między innymi dlatego, że HTML miał wiele wad i do XML'a było to tylko trochę podobne czyli standardem nie było żadnym. XHTML jest bardziej dopracowany i wymaga lepszego pisania co zwiększa siłę tego standardu i jednolitość.
HTML to technologia sprzed 8 lat! (tak, ostatnia wersja 4.01 jest z 1999r.) i nie będzie już rozwiana. Nasuwa się kolejny argument a raczej porównanie: po co ludzie kupują nowsze lesze samochody? Trabanty też jeździły.

A poza tym ten temat przewija się na forum co jakis czas a w samym Internecie jest tego do usrania albo jeszcze więcej.
Poszukaj sobie, po co wałkować to jeszcze raz, i jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz ........ i tak każdemu kto zapyta? tongue.gif
+Quote Post
Kisiol_Ent

Ostrzeżenie: (60%)
XXX--

Czasem i nowe zawodzi - wtedy warto odpalić trabanta.
+Quote Post
mariuszn3

-----

Cytat(mike_mech @ 21.02.2007, 23:40:17 ) *
Z kilku powodów, między innymi dlatego, że HTML miał wiele wad i do XML'a było to tylko trochę podobne czyli standardem nie było żadnym.

HTML jest rozszerzeniem SGML'a, który jak najbardziej jest standardem.
Cytat
XHTML jest bardziej dopracowany i wymaga lepszego pisania co zwiększa siłę tego standardu i jednolitość.

XHTML jest za to rozszerzeniem XML'a.. który jak wyżej.. jest bardziej zwięzły i ma prostsze i ściślej określone zasady składni.. po prostu opierając się na nim wszystko się bardziej trzyma kupy, łatwiej coś takiego obrabiać, przerabiać itd. Warto jednak zauważyć, że prawidłowy XML jest również prawidłowym SGML'em ale nie odwrotnie.

Cytat
HTML to technologia sprzed 8 lat! (tak, ostatnia wersja 4.01 jest z 1999r.) i nie będzie już rozwiana.

Właśnie trwają zaawansowane prace na wersją 5-tą.. a to dlatego, że niektóre mądre głowy stwierdziły, że potrzeba kolejnego pośredniego kroku do XHTML'a..

Podsumowując tak jak sugeruje Mike - XHTML jest zdecydowanie lepszym wyborem smile.gif
+Quote Post
primo

-----

Cytat(mike_mech @ 21.02.2007, 23:40:17 ) *
A poza tym ten temat przewija się na forum co jakis czas a w samym Internecie jest tego do usrania albo jeszcze więcej.
Poszukaj sobie, po co wałkować to jeszcze raz, i jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz ........ i tak każdemu kto zapyta? tongue.gif

Mam wrażenie, że ostatnio to forum zrobiło się lekko mało przyjazne użytkownikom --- ciągle gdzie nie popatrzę szerzy się opieprzanie wszystkich za wszystko.

--------------------
Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo
gg1148730
+Quote Post
mumiak

-----

Ja bym to raczej nazwał lenistwem, Pan wyżej by sie troche wysilił i przegladnal forum bo wiele razy takie tematy były poruszane i wniósł coś konkretnego do dyskusji a nie tylko kolejne zapytanie "Nie wiem po co używać tego standardu?" Jak każda rzecz na świecie została stworzona po to żeby ułatwić człowiekowi życie, pewnie taki sam zamiar mieli twórcy XHTML'a a czy im się to udało czy nie to już jest po stokroć wałkowana dyskusja w którą wchodzić nie mam zamiaru.

pozdrawiam
+Quote Post
frickle

-----

Twórcom XHTML-a jak najbardziej udało się ułatwić życie projektantom. To tylko projektanci (niektórzy) wychodzą z założenia że najlepiej nic nie zmieniać bo przecież po co uczyć się nowych rzeczy i zmieniać przyzwyczajenia. Lecz niestety, informatyka jest dzidziną tak szalenie dynamiczną, że w decyzję o zajmowaniu się nią, wpisana jest z definicji decyzja o ciągłym uczeniu się nowych rzeczy.

A w temacie - na początku też kląłem na XHTML. Po co te divy skoro są tabelki, itd, itd. Jednak po kilku miesiącach dostrzega się różnicę w wielu aspektach i to jak najbardziej pozytywną różnicę. Grunt to się przemóc i zmusi do miany przyzwyczajeń. Potem jest z górki i satysfakcja na dodatek gwarantowana smile.gif

Po pół roku wałkowania XHTML-a najczęściej zwracanym przez walidator błędem jest u mnie brak właściwości alt w img. Reszta jakoś przestała się pokazywać. biggrin.gif

Pozdrawiam

--------------------
Lepiej kijek obcinkować niż go potem pogrubasić.
+Quote Post
wolguy

-----

No tak, ale jaki związek ma ten temat z Ajaxem i XML-em? Ampersandy trzeba było stosować już w HTMLu 4.01.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 09:57