![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
mam prosty skrypt który pierw łączy się z bazą danych, tworzy tabelę.
Następnie mam skrypt który dodaje rekordy (na razie to wszystko zrobione jest na sztywno) do tabeli:
I teraz tak: Zawartość pola kategoria wygląda mniej więcej tak: "Internet i sieci" Zawartość pola kategoria_www wygląda wtedy następująco: "internet-i-sieci" Podobnie jest z polem nazwa i nazwa_www. Jednym zdaniem - duże znaki zmieniane są na małe, polskie plitery na zwykle ą=a itd a spacje na myślniki. Czy ktoś mógłby napisać kod automatyzujący proces zmiany kategoria na kategoria_www? Abym nie musiał tego ręcznie wypełniać :/ Druga sprawa to wypełnienie pól wielkosc_duzego_mov, wielkosc_malego_mov oraz wielkosc_m4v. Też, abym nie musiał ręcznie wklepywać, przydałoby się, aby skrypt sprawdzał wielkość plików pobierając ich linki z adres_duzego_mov, adres_malego_mov, adres_m4v. Z góry serdecznie dziękuję! Jakub Ten post edytował lutecki 21.02.2007, 22:07:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kod function kategorie($string) { $string = strtolower($string); $string = explode(" ", $string); $string = implode("-", $string); return $string; } A drugie to nie za bardzo rozumiem co chcesz zrobić ... :/ -------------------- Jabber/E-Mail: dominiksokal[at]gmail.com | GG: #3795571
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pierwsze
![]() ![]() P.S. Czy jest jakiś specjalny typ kolumny w mysql dla daty? Chodzi mi o zapisanie daty i wyświetlanie jej później w różnych formach. P.S. 2. No i w jaki sposób zrobić, aby id wypełniało się automatycznie? Ten post edytował lutecki 21.02.2007, 23:00:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
@up
1: jest 2: auto_increment ![]() Proste: Kod function sprawdz_wielkosc($sciezka)
{ $rozmiar_pliku = filesize($sciezka); return $rozmiar_pliku; } Ten post edytował master_dos 21.02.2007, 23:04:59 -------------------- Jabber/E-Mail: dominiksokal[at]gmail.com | GG: #3795571
|
|
|
![]()
|
|
1: jest Jaka? ![]() 2: auto_increment ![]() id INT not null AUTO_INCREMENT ![]() Proste: Kod function sprawdz_wielkosc($sciezka) { $rozmiar_pliku = filesize($sciezka); return $rozmiar_pliku; } Dzięki ![]() ![]() Ten post edytował lutecki 21.02.2007, 23:13:41 |
|
|
![]()
|
|
A google odcięli?
Zadajesz strasznie proste pytania... Jest manual, jest wiele innych przydatnych rzeczy, więc poszukaj sobie... -------------------- Jabber/E-Mail: dominiksokal[at]gmail.com | GG: #3795571
|
|
|
![]()
|
|
Masz rację. Zdałem sobie z tego jednak sprawę jeszcze przed Twoją odpowiedzią. Wszystko j¨ znalazłem i działa prócz samo wypełniania pola daty (zapodaję data_dodania TIMESTAMP(8) not null), a on zapisuje mi same zera :/ W dokumentacji jest napisane, że gdy wartość jest pusta powinien sam zapisywać aktualne dane. Coś jest nie tak bo chciałem tylko RRRRMMDD a on zapodaje mi także czas
![]() No i nie wiem jak wymusić kodowanie w UTF-8 :| |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:53 |