![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2006 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam pewien problem i nie wiem jak się do tego zabrać... A wiem, że wszystko da się rozwiązać, trzeba tylko chęci, a obecnie je mam..
![]() mam tabele w html mającą 2 kolumny, a wniej jakas zmienna pobrana z bazy mysql... col1 _____| col2__| $a.........|..........| tablica powiązana z $a ma tak z 10 wpisów -> np. kolejne litery alfabetu ze znacznikiem '<br>', aby obniżało do następnego wiersza. pobierając dane, tabela w html będzie zapewne tak się prezentować col1 __| col2__| a........ |..........| b........ |..........| c........ |..........| d........ |..........| e........ |..........| f........ |..........| g........ |..........| h........ |..........| i........ |..........| j.........|..........| Chicałbym, aby dane automatycznie, porówno rozkładały się po kolumnach... Jest to możliwe? np. col1 __| col2__| a........ |f..........| b........ |g..........| c........ |h..........| d........ |i..........| e.........|j..........| i jak dodam nastepny rekord to tabela się powiększa... Nie wiem sam czy o banał pytam. Siedzę już sporo w HTML... no sam nie wiem, czekam na wasze propozycje ;-) Z góry thx |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem sam czy o banał pytam. Siedzę już sporo w HTML... no sam nie wiem, czekam na wasze propozycje ;-) Chyba żartujesz, najpierw pokaż nam co Ty zrobiłeś to Ci pomożemy - nikt za Ciebie nie będzie pisał skryptu! Poczytaj o mysql" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, przyda Ci się też podstawowa wiedza zapytań sql ( odsyłam do przyklejonego tematu ) jak coś wymyślisz, daj znać to Ci pomożemy. Pozdrawiam. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2006 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba sie nie zrozumieliśmy...
Narazie myśle nad takim rozwiązaniem, ale nie ma przykładu. wiem jak się odczytuje dane... np. do mojej sprawy bylo by tak..
natomiast w tablicy jest ok 10 wpisów (jesli tłumacząc łopatologicznie swój problem to prosze): id | a | 1 | a | 2 | b | 3 | c | 4 | d | 5 | e | 6 | f | 7 | g | 8 | h | 9 | i | 10| j | i teraz czytając mój pierwszy post widać że powstaje taka tabelka... problem jaśniejszy? Moze tu ma być jakaś segregacja w JS... ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to tłumaczymy łopatologicznie:D
Dane z bazy wyciągnij i umieść w tablicy. Np tak:
Otrzymasz tablicę $wynik z danymi oraz $num która będzie zawierała ilość pobranych wierszy. Wykorzystując te dane tworzysz sobie bardzo prostego for'a.
Proste jak budowa gwoździa. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
ODŚWIERZAM WĄTEK
Jednak nie przydał mi się kiedyś ten skrypt, ale znów potrzebuje pomocy w tej samej sprawie.. Czy aby napewno jest on poprawny? Chce uzyskać podobny efekt w swojej galeri tak jak to jest w wyszukiwarce google np: http://images.google.pl/images?svnum=10&am...amp;btnG=Szukaj jest to zapewne tabela, w wierszu jest 5 kolumn.. Oraz dane pobierane z bazy SQL... jest jakies dokładne rozwiązanie? Przepraszam, że tak truje, ale jesteście moją jedyną deską ratunku ![]() ![]() Pozd |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nooo to żeś mi pojechał po gaciach.
Skrypt, który Ci napisałem został podzielony na dwie części ale jest w 100% sprawny. Pokaż jaki kod na podstawie tego stworzyłeś i powiedz może gdzie Ci nie działa. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
W żadnym stopniu nie chciałem Cie urazić! :-) jestem Ci wdzięczny za pomoc.
WYświetla tak: Array---Array Array---Array mam np kolumne name w SQL w postaci takiego zapytania nie wiem jak wyświetlić je zamiast tych --- |
|
|
![]()
|
|
W żadnym stopniu nie chciałem Cie urazić! :-) jestem Ci wdzięczny za pomoc. WYświetla tak: Array---Array Array---Array mam np kolumne name w SQL w postaci takiego zapytania nie wiem jak wyświetlić je zamiast tych --- No to pokaż ten kod a na pewno coś zdziałamy, tak żeby było dobrze ![]() -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Kod nie jest zmieniony:
Galeria SQL: 1.id 2.katalog 3.data 4.tytul o znalzalem strone z właśnie takim efektem..: http://galeria.4energy.pl/ Ten post edytował kobemat 18.03.2007, 20:43:17 |
|
|
![]()
|
|
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Świetnie!
działa.. ale... wyświetla w jednym wierszu tylko 2 rekordy, a chciabym np 4 a__b__c__d g__f__i___j k__l__m__n kombinuje z cyferkami (jestem na rozszerzonej matmie ![]()
To jest chyba najlepsze forum odnośnie tej tematyki. Wiele konkurencji, ale tu jest klimat, odpowiadać w 5min! Jeszcze raz dzięki ;-) |
|
|
![]()
|
|
No to musimy zmienić koncepcje:
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Wielki plus dla Ciebie!
Wielkie dzięki za pomoc! o to właśnie mi chodziło Pozdrawiam ![]() Aj.. jednak wracam do tematu... ![]() z tekstem nie ma problemu - układa się tak jak chciałem, natomiast jeśli dodam div'a to przedstawia sie kod: [] [] [] [] [] [] [] ... zamiast: [] [] [] [] [] [] [] [] zmieniłem i zastosowałem 3 rekordy w wierszu...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:45 |