![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Interesuje mnie czy jest możliwość żeby co peiwn czas (np. godzine) baza wykonywała ściśle okreslone działania na tabelach? Chodzi mi np o usuwanie wpisów niepotrzebnych (tymczasowych) zwiekszanie wartości dla wszystkich uzytkowników w tym samym czasie etc. Szukam na google dośc długo bez jakichś zadowolajacych efektów. I jeszcze jedno pytanie znacie lub macie jakiegos dobrego e-book'a na temat Postgre? Powiedzmy ze zakochałem sie w tej bazie danych...
Ten post edytował Luke_Star 4.03.2007, 22:48:42 -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
-------------------------------------- Portal Literacki: ( |||------- ) 30% |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może za pomocą crona?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cron odpada bo nie mam go na serwie, zastanawia mnie czy funkcje w Postgre nie moga do tego posłuzyc, niestety moje doświadczenia z tą baza sa nikłe i staram sie jakoś edukować.
-------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PG ma funkcje wyzwalane czasowo. Juz o tym kiedys pisalem. Szukaj na forum.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
poszukam
![]() Postanowiłem posłuchac twojej rady i znalazłem to o cyzm pisałeś no ale cóz... pojaiwły sie jednak problemy. Jest gdzieś moze opis jak uzywac tej funkcji? No i bardzije dokładny opis działania, bo powiedzmy ze na ten temat raczej niewiele mozna znaleźć na google. Dla zaspanych podaje kod funkcji SQL pgAgenta: Kod PgAgent Oczywiście po uzyciu tego serwer zwraca bład jakoby kod był niepoprawny (czyzby tylko w wybranych wersjach działała ta funkcja?). No i jestem w kropce... nadal. Moja wersja postgre to 7.4.14 (w nazwa.pl). Ten post edytował Luke_Star 4.03.2007, 22:46:56 -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym zajrzał tutaj i na podstawie tego, co piszą twórcy bym spróbował to rozgryźć
![]() BTW: w nazwa.pl masz możliwość odpalania skryptów z crona wystarczy, że napiszesz sobie taki skrypt w php ![]() ![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba od 7.4 to dzialalo mozliwe ze byly jakies zmiany. W nazwa nie ma mozliwosci ustawienia crona, przynajmniej nigdzie tego nie znalazlem.
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz wydać dyspozycję z maila, który jest u nich w bazie danych przypisany do twojego konta, że chciałbyś skożystać z crona i wskazać im plik, bądź pliki do wykonania i kiedy
![]() ![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
@Zbłąkany Dzieki za info. Nie wiedzialem ze to jest mozliwe. Wydaje mi sie ze powinni udostepnic jakies narzedzie do tego.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Swego czasu (cos ponad miech temu) pisałem do nazwa.pl z pytaniem czy na moim koncie jets dostep do prac crona, odpowiedz którą uzyskałem brzmiała: "Cron jest dostepny tylko na kontach reseller". Nie wiem moze napisałem nie dfo tej osoby co trzeba
![]() -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
|
|
![]() ![]()
|
|
@SongoQ: nie ma za co
![]() @Luke_Star: a pomyślałeś czasem, że możesz nie mieć uprawnień do wykonania tego zapytania? -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
|
|
![]()
|
|
TO była moja pierwsza myśl, aczkolwiek SQL zwrócił mi błąd że w samej strukturze zapytania są jakieś błędy, a to juz chyba inna sprawa
![]() -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
|
|
![]()
|
|
Mam tam konto wiec jak znajde chwilke czasu to pokombinuje. Informacje o przebiegu wrzuce na forum.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Z góry dzięki SongoQ jesteś wielki
![]() Pisałem dzisiaj do nazwa.pl niestety cokolwiek związanego z Cronem dostepne jest jedynie dla serwerów provider. Chyba będemusiał rozwiązać to pośrednio przez każdorazowe sprawdzanie godziny przez skrypt php i uruchamianie odpowiedniego modułu do aktualizacji bazt danych. -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:23 |