![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Napisałem całkiem obszerną klasę i chciałbym teraz zrobić do niej dokumentacje jako że zawiera ona ponad 40 metod to chciałbym uniknąć kopiowania ich. Nie używałem klasy reflection jeszcze a dobrej dokumentacji znaleźć do tego nie mogę. Przyznam że nie chce mi się też dochodzić do tego jak się jej używa metodą prób i błędów. Czy miałby ktoś gotowy skrypt który wylistowałby mi wszystkie metody klasowe ( zmienne też by mogły być ) Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
[OT] 40 metod ![]() ![]() ![]() [/OT] dokumentacja na stronie php http://pl.php.net/manual/en/language.oop5.reflection.php jest bardzo dobra ... nie wiem gdzie szukałeś ... co do problemu:
pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie działa:
Fatal error: Cannot use object of type ReflectionClass as array in D:\WWW\orglee\index.php on line 19 Tępo skopiowałem i nie zwróciłem uwagi na błąd. edit> Nie można samych metod bez tych 'dodatkowych' informacji, czy trzeba się bawić eregi() ? edit>> [SOLVED]
Ten post edytował orglee 20.02.2007, 00:09:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- urzenia.net
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdecydowanie, nie tykać eregi. A w jaki sposób dynamicznie załadować do tablicy pobrane parametry wymagane przez konstruktor klasy? Oto przykład: Kod $objReflection = new ReflectionClass("nazwaKlasy");//Dynamicznie podaję nazwę dołączanej klasy $parametry = $objReflection->getConstructor()->getParameters();//Pobieram parametry wymagane przez konstruktor klasy $tablicaParametrow = array();//Inicjuję tablicę dla parametrów foreach($parametry as $parametr) { array_push($tablicaParametrow, $parametr);//Ładuję do tablicy pobrane parametry } $obiektKlasy = $objReflection->newInstanceArgs($tablicaParametrow);//Tworzę instancję klasy z pobranymi parametrami Jak chcę wylistować pobrane parametry, to podaje mi nazwę parametru np: Parameter #0 [ $jezyk ], ale bez oznaczenia, że wymagany w konstruktorze parametr, to np: $_GET['jezyk']. Natomiast, jak do tablicy wstawię na sztywno oczekiwane parametry, to bez żadnego problemu powstaje nowy obiekt klasy. Oto przykład: Kod $objReflection = new ReflectionClass("nazwaKlasy");//Dynamicznie podaję nazwę dołączanej klasy $tablicaParametrow = array($_GET['jezyk']);//Parametry wpisane na sztywno $obiektKlasy = $objReflection->newInstanceArgs($tablicaParametrow);//Tworzę instancję klasy z pobranymi parametrami Macie może jakieś pomysły? Ten post edytował RABP 13.08.2012, 10:05:06 -------------------- Strony www i szablony Allegro / Białystok
Jeżeli uważasz, że Tobie pomogłem, kliknij: POMÓGŁ. Z góry dziękuję! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu nie skorzystasz z phpDoca?
![]() -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:40 |