![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Następujący problem
przykladowa zmienna $x = "1;3;6;"; jak zrobić aby rozdzielić tą zmienną na $x[1] = "1"; itd (zapomniałem funkcje) druga sprawa, majac zmienna $x = "1;3;6;"; co musze zrobic aby usunac z nej tylko liczbe 6 ? oraz np dodac nowa liczbe (wszystko bedzie zapisane w bazie danych). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat (zapomniałem funkcje Jak sie czegos zapomina, to sie zaglada do manuala:http://pl.php.net/manual/pl/ref.strings.php i szuka. Masz: http://pl.php.net/manual/pl/function.explode.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dobrze, teraz mam rozdzielone $x = "1;3;6;";
$p = explode(";",$x); teraz chciałbym aby dla każdego numerku było wykonane zapytanie - teoretycznie tak bedzie wygladac: mysql_query("SELECT nazwa FROM table_x2 WHERE idek=$p);
whilem tego sie pewno nie da zrobic, wynik powinien byc taki: jeden trzy szesc dla bazy w ktorej "nazwa" jest to nazwa slowna idek dzieki ---------------------- Jeśli chcemy dać kod na forum umieszczamy go w odpowiednich tagach, tym razem poprawiłem, ale na przyszłość proszę się do tego stosować. --- ~strife |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to po co takie kombinacje?
Dajesz najpierw $x = str_replace(';', ', ', $x); A później mysql_query("SELECT nazwa FROM table_x2 WHERE idek IN ({$x})"); I dalej już wyciągasz dane. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
zapytanie wyglada tak: SELECT * FROM _ipb_members WHERE id IN (1, 2, )
mysql error po 2 wydaje mi sie nie powinno byc , |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A skąd Ty chłopczyku bierzesz te dane? Bo może da się je jakoś spreparować, by mysql to łyknął?
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Cytat wynik powinien byc taki: jeden trzy szesc dla bazy w ktorej "nazwa" jest to nazwa slowna idek dzieki wydaje mi sie ze powinna byc inna petla zamiast while |
|
|
![]()
|
|
Pętla jest dobra, tylko w tym, co pokazałeś walisz do zapytania tablicę $p. I co biedne zapytanie ma zrobić z takim czymś. Mówię Ci, trzeba inaczej zbudować zapytanie.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
napisałem jak teoretycznie to powinno działać "wedlug mnie",
jak bym wiedzial jak to zrobic nie pytałbym poprostu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:44 |