![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 14 Dołączył: 25.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym zapytać, jak będzie wyglądał skrypt, który prześle dane z formularza metodą POST do dowolnego pliku, nie przeładowując przy tym strony? Dla przykładu, prosty formularz: Standardowo, przeglądarka przejdzie na stronę akcja.php, gdzie zawartość pola "nazwa" zostanie przekazana. Jak tego uniknąć? Chodzi mi głównie o skrypt JS, który prześle tę informację do pliku akcja.php i wyświetli plik akcja.php, który może wyglądać np. tak:
Pozdrawiam, z góry dzięki za pomoc! -------------------- Edumemo.pl - Nauka Języków Obcych
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzial jest dobry wiec wiesz czego szukasz ale ci sie nie chce
![]() ![]() pozdrawiam -------------------- Pozdrawiam
kriqs mam nadzieje ze pomoglem :) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 14 Dołączył: 25.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie!
Nie interesują mnie żadne gotowe AJAKSY, jak np. advAjax czy mintAjax... Chciałem zrobić coś swojego, aby użytkownik nie musiał pobierać pliku z niepotrzebnymi mu do niczego funkcjami... Przeszukałem trochę internat i na podstawie stron: http://developer.mozilla.org/pl/docs/AJAX:Na_pocz%C4%85tek i http://www.captain.at/howto-ajax-form-post-request.php udało mi się stworzyć prosty skrypt, który przesyła dane z formularza do pliku PHP, nieprzechodząc do kolejnej strony... Oto kod pliku html:
I plik PHP (post.php):
Wszystko działa tak, jak powinno, ale nie jestem do końca pewien, czy kod jest dobrze napisany... Nigdy wcześniej nie miałem styczności z JS, nie modyfikowałem żadnego innego kodu, nie mam o tym najmniejszego pojęcia... Ten kod starałem się napisać intuicyjnie, myśląc logicznie... Chyba się udało. ![]() Pozdrawiam! -------------------- Edumemo.pl - Nauka Języków Obcych
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.07.2025 - 05:27 |