![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
zastanawiam się jak zrobić zapytania do tak dużej bazy ![]() http://img401.imageshack.us/img401/8718/bazaar1.jpg powykreślałem parę rzeczy żeby nie motać ![]() chodzi mi o takie coś, traktuję tabele Nieobecnosci jak taki rdzeń, i załóżmy że chcę wyciągnąć wszystkie dane z innych tabel dla uczniów nieobecnych jakiegoś dnia. I nie wiem jak się do tego zabrać czy tabele Nauczyciel, Klasa, Uczen dać jako jeden podselekt, tabele Nauczyciel, Zajecia, Przedmiot jako kolejny podselekt i wtedy złączyć to jakoś z Nieobecnosci ![]() Proszę o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Duza to ona jeszcze nie jest
![]() Czemu Uczen i Klasa sa 1:1 ? Powinno byc N:1, uczen w jednej klasie, klasa ma wielu uczni[ow??]. Pousuwales niektore FK (brak idNauczyciela w Klasie) Chcesz pobrac dane dla wszystkich nieobecnosci? To laczysz kolejno tabele JOINami - wzdluz linii. Podaj konkretny przyklad, co chcesz wyciagnac. Przenosze na Bazy danych -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uczen i Klasa sa 1:1 ? Powinno byc N:1, uczen w jednej klasie, klasa ma wielu uczni[ow??].Pousuwales niektore FK (brak idNauczyciela w Klasie) poprawiłem relacje, no i zamieszczam nowy screen, teraz nic nie zamazałem ![]() http://img68.imageshack.us/img68/3681/baza2ss6.jpg kurcze dziwny ten DBDesigner ![]() klasa - nauczyciel <- w tej relacji nauczyciel jest wychowawcą przedmiot - zajęcia - nauczyciel -< tutaj chodzi o prowadzenie zajęć Podaj konkretny przyklad, co chcesz wyciagnac. hmm, np uczniów którzy byli nieobecni dnia 15 stycznia 2007 na zajęciach z matematyki. Wynikowa tabela ma zawierać imię i nazwisko każdego ucznia, klasę do której chodzi oraz wychowawcę tejże klasyPrzenosze na Bazy danych sorry za pomyłkę ![]() Ten post edytował enigma 18.02.2007, 15:07:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat sorry za pomyłkę Nie tyle co pomylke, co przedszkole ma troche inny poziom ![]() Nie sprawdzane (bo jak? ![]()
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
ok
![]() ![]() a głównie chodzi o to ze jak dodaję dane do tabeli uczniowie to muszę dodać id_klasy i id_nauczyciela. a po co, powinno być samo id_klasy, id_nauczyciela już jest w tabeli klasa, więc po co mam je wpisywać w tabeli uczniowie. Bez sensu Ten post edytował enigma 19.02.2007, 10:01:45 |
|
|
![]()
|
|
No wlasnie troche za duzo tych FK sie porobilo (wystarcza tylko te do polaczonych 'kreskami' tabel), to reszta jest nadmiarowa.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
hhm, głupi program
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze DBWrench?
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
hmm, interesują mnie tylko free
![]() a może jednak DBDesigner nie jest taki głupi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:59 |