![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wyświetlić w php godzinę w formacie 24-o godzinnym tak aby godzina była z zakresu od 1 do 24?
Potrzebuję tego do obsługi sesji. Mam metodę usuwającą z bazy sesje, których ostatni czas aktywności jest większy niż 15 minut. Problem w tym, że jeśli wystartuję sesję o godzinie 23:55 (wtedy też jest to ostatni czas aktywności) i odświeżę stronę o 00:20 to ta sesja nie jest usuwana ponieważ 00:20 - 15 minut daje nam 00:05. A godzina 23:55 nie jest mniejsza od 00:05... Wyświetlanie godziny z zakresu o 1 do 24 rozwiązałoby problem. Mam nadzieje, że nie zamotałem za bardzo.. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem gdzie szukać manuala. ALe tam nie ma takiej opcji.
-------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie no bez jaj.
Matematyka się kłania [0-23] + 1 = [1-24] Poza tym zawsze można pracować na timestampach i wtedy nie ma problemu. -------------------- Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN |
|
|
![]()
|
|
Nie no bez jaj. Matematyka się kłania [0-23] + 1 = [1-24] lol Co ma do tego matematyka. Wiadomo, że mogę nawalić pełno warunków i sprawdzać i ewentualnie różne decyzje podejmować ale to da się zrobić szybciej, wystarczy że będę time() wykorzystywał a pole w bazie varchar. Ale nie o to chodzi.
Poza tym zawsze można pracować na timestampach i wtedy nie ma problemu. Wiem, i tak na początku zrobiłem.. Tylko chciałem mieć możliwość podglądu danych bezpośrednio w bazie - kiedy dana sesja została wystartowana i jaki jest czas bezczynności (dobrze gdyby te dane były wyśwetlane w postaci godziny a nie ilości sekund).. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z ukłonami w stronę manuala: http://dev.mysql.com/doc/refman/4.1/en/dat...-functions.html
-------------------- Michał Płachta
|
|
![]()
|
|
Z ukłonami w stronę manuala: http://dev.mysql.com/doc/refman/4.1/en/dat...-functions.html Przeglądałem to i nawet znalazłem funkcję, np.
Tylko porównaj sobie powyższy zapis z np. , następnie spójrz na mój pierwszy post i postaraj się załapać dlaczego tego typu rozwiązanie nie pasuje mi. Jak się nie da no to przejdę na timestampa ale wolałbym zapisywać godzinę a przy czyszczeniu tabeli ze śmieci do porównań zamieniać na sekundy. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
Dorzuć do tego jeszcze datę.
-------------------- Michał Płachta
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:22 |