![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciała bym dowiedzieć się co jak i w którym miejscu napisać aby w tabelach słownikowych automatycznie przy dopisywaniu nowego rekordu uzupełniała się wartość w kolumnie ID ? Druga rzecz, to stworzyłam za pomocą kreatora w form builderze moduł, i połaczyłam z tabelą do której mają byc wstawiane dane, ale nie chciała bym aby uzytkownik sam musiał wpisywać kolejne id. Powinnam chyba uzyc jakiegoś wyzwalacza. Tylko prosze o info jakiego i jak? Ten post edytował izabella28 21.02.2007, 11:10:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamykam.
Proszę zapoznać się z Tematyka i zasadami panującymi na forum Przedszkole i wysłać mi lub innemu moderatorowi poprawny tag do tematu wraz z linkiem do tego wątku, a wątek zostanie otwarty. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otwieram.
Cytat Chciała bym dowiedzieć się co jak i w którym miejscu napisać aby w tabelach słownikowych automatycznie przy dopisywaniu nowego rekordu uzupełniała się wartość w kolumnie ID ? Zapoznaj sie z sekwencja i triggerem. Sekwencja sluzy do numerowania a trigger odpowiada za wstawienie odpowiedniej wartosci z sekwencji do tabeli. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W formsach na wyzwalaczu pre_insert tworzysz cos takiego:
select sekwencja_nazwa.nextval into :blok.nazwa_pola_id from dual; i to wszystko. Ta instrukcja wypelni pole bazowe odpowiadajace za ID na twoim formularzu przed wstawieniem nowego rekordu do bazy danych. |
|
|
![]()
|
|
ok dzięki spróbuje
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 03:15 |