![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Moim problemem jest niby proste z pozoru zapytanie o uaktualnianie danych. Mianowicie jeśli ograniczę je do takiej postaci:
to ono działa dobrze, jednak wywala mi wszystkie dane dla danego IDpracownika. Mi zależy zeby wyrzucić tylko określony rekord i dlatego rozbudowuje zapytanie w następujący sposób:
a wtedy już nie działa ![]()
co powoduje, że zostaje ona wyświetlone na stonce. Tak więc już nie wiem w czym tkwi problem. Może ktoś z was mi pomoże... RATUJCIE! --------------------------- Poprawiłem literówkę w temacie. --- ~strife |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyświetl jaka jest postać zapytania przed jego wykonaniem oraz komunikat błędu za pomocą funkcji mysql_error" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, to może być przydatne:
-------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokaż, strukturę tabeli!!!! czy aby na pewno masz kolumnę "IDszczegoluZdarzenia"
jaki ci się błąd wyświetla podczas wykonywania tego zapytania
Ten post edytował spryciula 16.02.2007, 09:32:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o strukturę tabeli to nalewno jest dobrze! A IDszczegoluZdarzenia jest pierwszą kolumną w tabeli szczegolyzdarzenia. Natomiast błąd jaki mi się teraz wyświetla to:
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 Oraz wyświetla się zapytanie z brakującą wartością $idSZ. Natomiast postać zapytania przed wykonaniem to:
Może jak podam wam cały kod to coś mi pomożecie?!
A jeśli chodzi o błąd to wygląda następująco: Zapytanie: UPDATE szczegolyzdarzenia SET OpisZdarzenia='kupa' WHERE (IDpracownika='7' AND IDszczegoluZdarzenia='') Dodam, że jak wpisze na sztywno IDszczegoluZdarzenia to działa poprawnie. Proszę o pomoc... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zapytanie: UPDATE szczegolyzdarzenia SET OpisZdarzenia='kupa' WHERE (IDpracownika='7' AND IDszczegoluZdarzenia='' Na pewno tak ma być?Nie powinno być jakiejś wartości po IDszczegoluZamowienia? -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
No właśnie powinna być! Ale jej nie pobiera. Sprawdź od początku co napisałem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie powinna być! Ale jej nie pobiera. Sprawdź od początku co napisałem. No to skoro nie ma tej wartości to pokaż formularz z którego przesyłasz tę wartość. Może tam masz coś skopane. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Się robi! Daj mi sekunde:)
Oto wcześniejsza podstrona z któtej pobieram tą wartość IDszczegoluZdarzenia i przekierowuje ją poprzez link.
Może to coś pomoże. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co robi w zapytaniu SELECT znak spacji
![]() ![]() ![]() Skoro dane wysyłasz w linku to czy jak najedziesz na niego kursorem ( albo po kliknięciu ) w pasku adresu pojawią się poprawny link ![]() ![]() Może źle tworzysz linki ![]() -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Podczas wklejania wyskoczyły takie błędy. U mnie tego nie ma - tak jak napisałeś przypadek.
Jeśli chodzi o link to jest poprawny! Jak pisałem wcześniej te dane po przesałaniu wyświetlam na podstronie poprzez:
i wyświetla mi je poprawnie. Co dziwne pod zapytaniem UPDATE jest formularz wyświetlający w którym te dane pobiera. Moja sytuacja jest jakaś chora! Pisałem do ludzi naprawdę świetnych w programowaniu i nikt nie może zaradzić. Twierdzą, że wszystko jest ok a tu jednak nie:(. |
|
|
![]()
|
|
Chyba jednak jest nie tak.
Z tego co pisałeś za pomocą linka przechodzisz do pliku edytujZ.php ... wszystko jest OK na początku. Odczytujesz wartość GET, potem tworzysz formularz, gdzie tworzysz pola hidden, z czego jedno ma name='idsz' i value=$idsz ( value pobierane wcześniej z GET'a ) .. po zatwierdzeniu formularza dane są przesyłane POSTem a nie GETem i nie przesyłasz ['IDszczegoluZdarzenia'] tylko ['idsz'] ... a zmienna $id ( IDpracownika ) pobierasz z $_COOKIES a nie z $_POST czy też $_GET. Widzisz gdzie problem ![]() ![]() -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki Wielkie! Jeszcze do końca nie obejmuje tego moja głowa, ale chyba wiem o co chodzi. Pokombinuje i dam znać. Nareszcie ktoś napisał coś ciekawego.
![]() Możesz mi jeszcze wstępnie napisać co ja mam zrobić? Robię co mogę, jednak i tak nie mogę sobie z tym poradzić. Nie wiem jak do zapytania UPDATE przekazać wartość IDszczegoluZdarzenia. Proszę o jakieś wskazówki. |
|
|
![]()
|
|
Wystarczy że zrobisz tak :
Te zmiany dotyczą tego kodu z zapytaniem UPDATE. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
OK! już to sprawdzam
![]() Teraz już wiem gdzie poruszać tematykę dotyczącą programowania PHP. Cienki1980 ma głowę na karku! Jeszcze raz dzięki! Teraz mój UPDATE działa bez zarzutów ![]() Ten post edytował head 17.02.2007, 08:41:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 01:35 |