![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej!
Mam sobie taka funkcje ktora tworzy zapytanie: Kod function spr($oddaty,$dodaty,$groupby,$magazyny,$sklepy,$bezlogistyki)
do ktorej zapodaje w tablicy pola po ktorych ma byc grupowane zapytanie, liczba grupowanych pol moze byc dowolna. np gdy zapodam do niej parametry: Kod $groupby[]="year";
$groupby[]="stocktrans.itemnumber"; tablica wynikowa bedzie wygladala tak: Kod while($row=mysql_fetch_assoc($result))
{ // $wynik[$row["year"]][$row["stocktrans.itemnumber"]]["qty"]=$row["qty"] } Natomiast chcialbym tworzyc tablice w taki sposob aby przy obojetnie jakich paramterach wprowadzonych do group by i obojetnej ilosci parametrow np: Kod $groupby[]="parm1";
$groupby[]="parm2"; $groupby[]="parm3"; $wynik[$row["param1"]][$row["param2"]][$row["param3"]]["qty"]=$row["qty"] nie mam natomiast pojecia jak do tej tablicy podejsc :( Pozdrawiam Kris |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Zacznij od używania BBCode.
Bez tego mało kto Ci pomoże, ponieważ Twoj post jest nieczytelny. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Scanner: Jesteś moderatorem więc mogłeś go zmoderować
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Puciek: nie, nie mogłem - moderatorzy tylko w ekstremalnych przypadkach modyfikuja czyjeś posty.
kris_: prawie trafiłeś, ale php zamykamy w znacznikac [ php ] [ /php ] jak wyglada ta funkcja? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
funkcja jest bardzo duza i przeklejanie jej nie ma najmniejszego sensu.
Po prostu chodzi mi o dynamiczne utworzenie tablicy o ilosci parametrow zaleznej od ilosci i wartosci innej tablicy. Wydaje mi sie iz wytlumaczylem to dosc łopatologicznie. Zalaczanie calego kody nie ma sensu. Nie widze tez roznucy miedzy php a code. Post jest naprawde czytelny i mysle ze niepotrzebnie dyskutujemy o bzdurach zamiast zajac sie rozwiazeniem programistycznego problemu! Pozdrawiam Kris |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wydaje mi sie iz wytlumaczylem to dosc łopatologicznie.
No właśnie nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Chcesz, mając taką tablicę: [php:1:008636bb84]<?php $groupby[]="parm1"; $groupby[]="parm2"; $groupby[]="parm3"; ?>[/php:1:008636bb84] wykonać taki kawałek kodu: [php:1:008636bb84]<?php $wynik[$row["param1"]][$row["param2"]][$row["param3"]]["qty"]=$row["qty"]; ?>[/php:1:008636bb84] i żeby to było dynamicznie w zależności od zawartości $groupby? Jak tak, to eval powinien pomóc. [php:1:008636bb84]<?php $t = array(); foreach ($groupby as $v) $t[] = "[$row["$v"]]"; eval("$wynik" . implode('', $t) . "["qty"] = $row["qty"]"); ?>[/php:1:008636bb84] |
|
|
![]()
|
|
właśnie że świetnie rozumiesz ;)
wielkie dzięki dokladnie o to mi chodziło! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:37 |