![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2006 Skąd: Strzeszyce/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Załóżmy, że do jednego serwera podpiętych jest kilka domen. Teraz w zależności od tego, która domena jest wybrana, ładują się odpowiednie dane z bazy. Tylko jak pobrać, z której domeny przeglądany jest portal? Np phpinfo daje tylko wiadomości o serwerze, podobnie tablica $_SERVER. Z góry dzięki za pomoc
![]() Ten post edytował yasiek 15.02.2007, 14:35:02 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$_SERVER['HTTP_HOST'] starczy
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jeśli strona znajduje się w jakimś podkatalogu ?
Jak pobrać ten katalog ? No i jeszcze jak sprawdzić czy znajduje się w podkatalogu bo jeśli nie to nie ma potrzeby pobierania nazwy tego podkatalogu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład z manuala
To, o co prosić, jest zawarte w zmiennej $INSTALLATION_PATH I pobaw się warunkami. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podepnę się z pytaniem, żeby nie zaśmiecać.
Czy jest możliwość sprawdzenia, czy użytkownik wpisał "www.strona.pl" czy samo "strona.pl"? Nie wiem czemu AJAXy na stronie traktują to jako dwie różne domeny. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$_SERVER['SERVER_NAME']
Jeżeli wchodzisz przez www.mojastrona.pl, to wartość zmiennej będzie właśnie taka i odpowiednio dla mojastrona.pl Nie wiem, czy się nie mylę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety, mylisz się
![]() Nie wiem czy to kwestia konfiguracji, ale na moim serwerze żadna zmienna z $_SERVER nie zawiera "www" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2007 Skąd: Osiek almost City ;-D Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podepnę się z pytaniem, żeby nie zaśmiecać. Czy jest możliwość sprawdzenia, czy użytkownik wpisał "www.strona.pl" czy samo "strona.pl"? Nie wiem czemu AJAXy na stronie traktują to jako dwie różne domeny. Raczej nie. Jeśli wpiszesz "strona.pl" to przeglądarka doda domyślnie (znaczy - nie zobaczysz tego ;]) "www.", ponieważ "www." jest główną (main) subdomeną. ![]() -------------------- "Hmmm, na wakacje trzeba będzie zacząć zarabiać, co nie? ;-] GTA IV się coraz bardziej zbliża... ;-]"
To się nazywa częsty update sygnaturki. ;-) |
|
|
![]()
|
|
Raczej nie. Jeśli wpiszesz "strona.pl" to przeglądarka doda domyślnie (znaczy - nie zobaczysz tego ;]) "www.", ponieważ "www." jest główną (main) subdomeną. ![]() Tak też myślałem, ale kiedy wchodzę na domenę www.strona.pl i ładuję AJAXem dane z http://strona.pl - nic się nie dzieje. Tak samo jeśli domena jest bez www, a AJAX ładuje z www. Nie ma tego efektu kiedy domeny się zgadzają. Problem byłby rozwiązany, gdybym mógł ładować zawartości wg względnych ścieżek, ale używając mod_rewrite nie mam takiej możliwości. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra wyjaśnij mi w takim razie po co pozostały kod skoro i tak i tak zawsze wykonywany będzie drugi warunek w sensie to po dwukropku. 'dirname($_SERVER['SCRIPT_NAME'])'
Poza tym skrypt nie zwraca mi domeny z katalogiem jeśli jest tylko sam katalog lub backslasha. To nie jest to o co mi chodziło no i skrypt jest źle napisany. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2007 Skąd: Osiek almost City ;-D Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra wyjaśnij mi w takim razie po co pozostały kod skoro i tak i tak zawsze wykonywany będzie drugi warunek w sensie to po dwukropku. 'dirname($_SERVER['SCRIPT_NAME'])' Poza tym skrypt nie zwraca mi domeny z katalogiem jeśli jest tylko sam katalog lub backslasha. To nie jest to o co mi chodziło no i skrypt jest źle napisany. Hę? Ten problem jest już rozwiązany, fridek się tylko podpiął do tego tematu ![]() -------------------- "Hmmm, na wakacje trzeba będzie zacząć zarabiać, co nie? ;-] GTA IV się coraz bardziej zbliża... ;-]"
To się nazywa częsty update sygnaturki. ;-) |
|
|
![]()
|
|
Mój problem również rozwiązany:
Ajax.Updater zazwyczaj wyrzuca wyjątek jesli nie uda mu się załadować treści, onFailure zostawiłem na wszelki wypadek |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:48 |