![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziś rano zapytałem jak uruchmić możliwość działania procedur składowanych w MySql 5.0.
Ma taka tabelę:
Napisałem b. prostą procedurę żeby sprawdzić, czy działa.
i pojawia się komunikat: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'select * from Szkolenia' at line 2 Chciałbym pisać bardziej złożone procedury. alejak skonfigurować mysql ab działały? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Create procedutre pobierz ![]() Juz wiesz co źle? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To tylko literówka. Ale problem pozostaje ten sam
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zajrzyj do manuala:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/create-procedure.html W manualu skladnia zawiera jeszcze nawiasy po nazwie procedury Kod Create procedure pobierz()
begin select * from szkolenia; end -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok
w takim razie odpowiedz mi tylko na jedno pytanie. Czytałem w manualu że procedry składowane są defaultowo zablokowane. Pomiojając składnię chodzi o samo działenie owych procedur. Jak powinienem skonfigurować mysql? |
|
|
![]()
|
|
w zyciu nie uzywalem procedur, wiec nie mam zielonego pojecia
![]() Zakladam ze uzywasz mysql5 i ze czytales to: Cytat As of MySQL 5.0.3, to use them, it is necessary to have the CREATE ROUTINE privilege. moze oto chodzi?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dzięki za uwagę
![]() jesli rozwikłam tego klina to odpiszę Pozdrawiam Witam Odpowiem na posta własnego, ale problem został rozwiązany. Być może przyda się dla tych którzy będą chcieli pisać procedury składowane w MySql. Otóż mój błąd (przyznaję ![]() W tym wypadku MySql nie okazał się tak tolerancyjny jak MsSql. Wywalało mi błąd składni, ponieważ nie wystarczy tylko zdefiniowac nazwy p.s., ale również ważne jest, jak się to robi. Konieczna jest nazwa bazy danych i po kropoce nazwa procedury.
Jeśli ktoś z Was jest zainteresowany pisaniem procedur skłądowanych pod MySql, to chętnie będę czytał takie posty.Wiem że jeśli chodzi o MySql to ta rzecz jest dość świerza, a dla mnie również nowa, więc chętnie poczytam na co powinno się zwracać uwagę przy pisaniu takich procedur. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Jiboom Procedurki w MySQLu nie sa nowoscia juz od pewnego czasu sa. Co do materialow jak pisac itd to chyba najwiecej w manualu znajdziesz. Planuje napisac notatke na blogu o procedurach, triggerach, funkcjach w MySQLu jesli chcialbys sie czegos konkretnego dowiedziec pisz na PW lub gg.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Witam.
Ok. Bedę wypatrywał postów które dotyczą warunków integralności i procedur s. Ostatnio sporo poświęcam na to czasu więc możliwe, że napiszę do Ciebie. Dzięki i pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 1 Dołączył: 27.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
polecam artykuł
http://gryf.mif.pg.gda.pl/wyklady/bazy_danych/procedury.html |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 15:04 |