![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie !
Biedzę się nad problemem już kilka godzin, a na forum nie odnalazłem rozwiązania mojego problemu, więc proszę Was o pomoc: Mam dwa pliki: 1. W pierwszym formularz nadrzędny: 2. W drugim pliku formularz podrzędny: Planowane działanie jest następujące: W pliku 1 pojawia się formularz ze wszystkimi polami oznaczonymi jako disabled oraz link do formularza podrzędnego. W pliku 2 formularz podrzędny który po uzupełnieniu wartości przekaże je do odpowiednich pól formularza nadrzędnego. W obecnej, przytoczonej powyżej postaci działa to tylko w IE natomiast w FireFox i Opera nie chce funkcjonować. Będę wielce zobowiązany za wskazanie rozwiązania problemu ponieważ z pewnych względów muszę zrobić taką właśnie dziwaczną kombinację. Z góry dziękuję za każdą wskazówkę. UPDATE: Udało mi się samodzielnie znaleźć rozwiązanie problemu. Poniżej podaję rozwiązanie dla tych, którym przyjdzie do głowy taka sama "głupota" jak mnie ![]() Plik 1: funkcja change() w sekcji HEAD wywoływana w pliku 2 + formularz o id="form1"
Plik 2: Nie jestem przekonany co do poprawności tego rozwiązania biorąc pod uwagę słabą znajomość JS ale takie rozwiązanie działa zarówno pod IE jak i FF i Opera. Ten post edytował Quester 15.02.2007, 00:10:46 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze: jeżeli formularze mają id to nie łatwiej jest wyłuskiwać je własnie po id?
Po drugie: zainteresuj się przechwytywaniem zdarzeń, bo aż strach patrzeć na ten Twój kod. Albo skorzystaj z jakiegoś frameworka dla JS, praca stanie się przyjemniejsza. Ten post edytował gekon 16.02.2007, 17:17:37 -------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za wskazówki. Jako początkujący bardzo doceniam, że zechciałeś naprowadzić mnie na lepszy trop
![]() Witam... jednak poproszę o dodatkowe wskazówki w postaci naprowadzenia mnie na właściwy tok myślenia, bo mimo tego, że szperam w sieci w poszukiwaniu sensownych materiałów dla laika, to nie mogę sobie dać rady... problem polega na tym, że moje nieprofesjonalne rozwiązanie nie działa w IE7 ![]() Pomóżcie proszę... z góry thx. Ten post edytował Quester 21.02.2007, 21:59:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po ang: http://onlinetools.org/articles/unobtrusiv...t/chapter4.html.
Dodam jeszcze, że możesz zrobić funkcję, która będzie obsługiwać wysyłanie formularza i zamykanie pop-upa; w action natomiast ustaw alternatywę dla tych którzy nie mają JS (są tacy). Może wyglądać tak: User wysyła formularz, a ty odsyłasz go do strony, z której otworzył pop-upa, wstawiając to co wpisał w odpowiednie miejsce. Ten post edytował gekon 22.02.2007, 02:25:05 -------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:47 |