![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cala moja strona opiera sie na głownym szablonie "szablon.php" do ktorego ladowane sa odpowiednie rzeczy w zaleznosci od nacisnietego guzika itp. W szablonie po dodaniu całego nagłowka:
strona mi sie rozwala , znikają obrazki (niektore ...) a cala strona traci ksztalt i ucieka do prawego gornego rogu(?!) a powinna byc na srodku. jezsi przed doctypa wrzuce <html> to wszytko jest ok no ale nagłowek doctype przestaje byc nagłwkiem...czyli bez sensu... jesli zmiast zwyklego <html> wstawie:
to juz wogole pharser wywala bląd o napotkaniu stringa... Pisalem w dreamwaver'ze i tam walidacja w XHTML 1.0 Strict (z nagłowkiem czy bez) przechodzila wiec jesli chodzi o sama walidacje to jest ok tylko z tym nagłowkiem cos sie dzieje dziwnego ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A XML to możesz rozwiązać przez:
albo:
![]() -------------------- Jabber/E-Mail: dominiksokal[at]gmail.com | GG: #3795571
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
xml sie przyja
![]() ![]() a tak przy okazji to co ozancza ten zanczik: <?= Ten post edytował fredman 14.02.2007, 19:58:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- ------
Per Aspera Ad Astra |
|
|
![]()
|
|
wyrzucilo tylko bledy: brak zdefinowanego doctype'a
Ten post edytował fredman 14.02.2007, 20:42:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam podobny problem.
Po kolei: Mam plik szablonu template.php:
i mam plik index.php w którym includuje template. I pod wszystkimi przeglądarkami jest ok, tylko pod Internet Explorerem nie wyśrodkowuje strony, wydaje mi się że kasuje wszystkie marginesy. ALE, jak wkleje do pliku index.php linijke:
to wszystko wyświetla się ok. Dlaczego tak jest? Nie można tego zrobić tak ładnie jakbym chciał? Czyli doctype razem z kodem html w template.php? --------------------------------------------------------- AKTUALIZACJA Znalazłem rozwiązanie swojego problemu. To że strona się rozwalała było wynikiem tego że doctype nie był pierwszą instrukcją w kodzie strony. Przed doctypem wstawiał się niewidzialny znak, w wyniku czego wszystko się rozwalało. Problem dotyczy chyba tylko kodowania utf-8. A rozwiązanie jest następujące. We wszystkich includowanych plikach należy wyłączyć sygnaturę Unicode (BOM). W dreamweaverze opcja Modyfikuj -> Właściowści strony -> Tytuł/Kodowanie. Ten post edytował sapper_pierwszy 31.05.2011, 10:58:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 15:30 |