![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
Mam pewien problem. Tworzę stronę na której będą na pewno 3 języki. Jest strona powitalna z 3 flagami. I teraz jak najlepiej zrobic ten wybór w php? Nie wiem czy się dobrze wyraziłem. Ale po prostu wg mnie rozwiązanie typu index1.php?lang=pl jest dosc słabe ze względu tego, że było by trzeba przesyłac tą zmienną w każdym linku... Drugim moim pomysłem wg mnie lepszym było by utworzenie sesji z wybranym językiem. I wtedy skrypt by sobie sprawdzał jaki jest język. Znacie może lepszy sposób? I czy może któryś z moich jest dobry i powszechnie stosowany? Proszę o pomoc. -------------------- Tutoriale Maya
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sesje bądź ciasteczka to najlepsze rozwiązanie. Dla tych którzy wyłączają ciastka, możesz dodawać na końcu każdego odnośnika zmienną językową, ale nie wiem czy jest sens. Patrz ranking.pl
-------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli pozostają sesje?
-------------------- Tutoriale Maya
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli pozostają sesje? No ale wiesz, jak jest sesja tworzona to zostaje dodane ciasteczko z identyfikatorem sesji ( PHPSESSID domyślnie ), i na podstawie tego są odczytywane wartości zmiennych sesyjnych z serwera. Uważam, że ciastka są lepszym rozwiązaniem, bo zostaje to zapisane po stronie użytkownika, ( co odciąża serwer ), a także przy ponownym wejściu na stronę, wersja językowa będzie już zapamiętana. Także, aby nie było w adresie widocznego np. ?lang=en musisz zmusić użytkownika do włączenia ciastek obojętnie czy będziesz to zapisywał w sesjach czy ciastkach. Wejdź na tą stronę ranking, i zobacz jaki procent ludzi nie korzysta z ciasteczek. Pozdrawiam. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 17 Dołączył: 19.03.2006 Skąd: z kosmosu ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja proponuje tablice + sesje + ciasteczka.
Przykład użycia tablicy:
@strife Chyba raczej do tego służą ciastka, ponieważ ciasteczka służą do przechowywanie informacji na stronie o użytkowniku w jego komputerze. Dziękuję, Babcia@Stefa Ten post edytował strife 14.02.2007, 10:36:15 -------------------- Środowisko testowe (desktop) - Gedit, lighttpd, sftp, rsync, xfce4-terminal, chromium, firefox4 | System: Gentoo ~x86
O'Neill - serwer WWW @ lighttpd, links, nano, rsyncd, sftpd | System: Debian ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale wiesz, jak jest sesja tworzona to zostaje dodane ciasteczko z identyfikatorem sesji ( PHPSESSID domyślnie ), i na podstawie tego są odczytywane wartości zmiennych sesyjnych z serwera. Uważam, że ciastka są lepszym rozwiązaniem, bo zostaje to zapisane po stronie użytkownika, ( co odciąża serwer ) wylacz ciastka w przegladarce i sprawdz co sie stanie przy odpaleniu sesji. pozatym "odciazanie serwera". odciazanie z czego? prooooszeee... @neversoft - uzyj sesji. zapomnij o ciastkach. ciastka sa przydatne gdy chcesz zapisac dane, ktore maja pozostac PO zamknieciu przegladarki. w przeciwnym wypadku sesje sa znacznie wygodniejsze (sa niezalene od ustawien przegladarki, nie przekazujesz danych do klienta tylko trzymasz je na serwerze). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat @neversoft - uzyj sesji. zapomnij o ciastkach. ciastka sa przydatne gdy chcesz zapisac dane, ktore maja pozostac PO zamknieciu przegladarki. w przeciwnym wypadku sesje sa znacznie wygodniejsze (sa niezalene od ustawien przegladarki, nie przekazujesz danych do klienta tylko trzymasz je na serwerze). Są zależne od ustawień przeglądarki, chyba że jest użyty session handler który dodaje id sesji do adresu. Ciastka są po to, aby zapamiętać jakąś wartość która się często nie będzie zmieniać, np. język na stronie. W moim przekonaniu sesje służą do czegoś innego, ale to już moje zdanie. wylacz ciastka w przegladarce i sprawdz co sie stanie przy odpaleniu sesji Zmienne z sesji nie będą widoczne?
I po wyłączeniu ciastek masz widoczne zmienne sesji tak ? ![]() Mimo wszystko uważasz, że ciągłe ustawianie języka po wejściu na stronę jest dobrym rozwiązaniem niż zapamiętywanie języka na stałe i bycie niezależnym od zamknięcia przeglądarki? Pozdrawiam. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]()
|
|
Hmm klient raczej chce aby zawszę była pokazana strona z wyborem języka. Więc pozostanę przy sesjach.
-------------------- Tutoriale Maya
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja używam i sesji i ciastek, żeby powracający odwiedzający nie musieli zmieniać język przy każdych odwiedzinach.
Jeśli jest ciastko ----> przypisuje sesji dane z ciastka. Jeśli nie ma to szuka języka przeglądarki i zapisuje ciacho i sesje. Jeśli nie wykryje języka to standardowy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 3 Dołączył: 30.12.2006 Skąd: co skąd? Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
@Babcia@Stefa ja robiłem trochę inaczej
taką tabelkę można sobie w razie potrzeby fajnie wyświetlić przez print_r. choć oczywiście najlepiej zrobić trzy pliki językowe i wczyywać odpowiedni wg wybranego języka... ale to są rozważania trochę odbiegające od tematu ![]() -------------------- Tylko sprawdzone typy bukmacherskie na BetGen.pl
Potrzebujesz konta bankowego? Nie? Każdy potrzebuje. Porównaj konta i wybierz najlepsze dla siebie Zostań milionerem zaczynając od zbierania truskawek. Każdy może być bogaty - to nie mit. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 1 Dołączył: 11.02.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sesja + ewentualnie ciastka .. sa najlepszym rozwiazaniem....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
znalazłem ten temat, a że jestem początkujący w php to mam pytanko:
jak zrobić stronke index.php, żeby mieć wybór języków ? Mam obecnie coś takiego
ale coś mi tu nie działa (jak zwykle ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ja pi3rd0l3, ile można to wałkować...
Masz tutaj dobrze wytłumaczone: LINK -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapomniałeś o apostrofach/cudzysłowach przy nazwach elementów. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 3 Dołączył: 30.12.2006 Skąd: co skąd? Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
@radex_p - jak nie masz zamiaru pisać nic sensownego to nie pisz. nie zapomniałem. sprawdź. dziala
-------------------- Tylko sprawdzone typy bukmacherskie na BetGen.pl
Potrzebujesz konta bankowego? Nie? Każdy potrzebuje. Porównaj konta i wybierz najlepsze dla siebie Zostań milionerem zaczynając od zbierania truskawek. Każdy może być bogaty - to nie mit. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obaj macie rację, bo jeden powinien stosować apostrofy/cudzysłowy przy odwoływaniu się do elementów tablic, a drugi powinien sprawdzić i zobaczyć ze działa.
@sagittariuspl Pamiętaj, że na przykład mocno zabałaganiony kod jest mniej wart od czystego, chociaż oba działają równie poprawnie. Powinieneś faktycznie używać cudzysłowów. Ale odkopywanie tematu tylko po to, żeby to komuś powiedzieć, chyba nie ma sensu... -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:27 |