![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam mały problem z napisaniem w sumie pewnie kilku prostych linijek. Jeżeli ktos się mna tym zna bylo by super! zadanie wyglada nastepujaco: Cytat A) Zdefiniuj klasę wg diagramu UML poniżej. Dodaj dodatkowe pola tak aby obiekty tej klasy mogły być elementami listy. Kod ----------------------------------------- Nazwisko ---------------------------------------- - name : String | ---------------------------------------- + Nazwisko() | + Nazwisko(name: String) | + getName() : String | + setName( name: String ) : void | ---------------------------------------- ![]() C)Utwórz klasę Lista tak aby była ona listą dwukierunkową i zawierała ona obiekty klasy Nazwisko to jest pseudo uml i mniej wiecej wyglada to nastepujaco: ad A) Kod public class Nazwisko{ private String name; public Nazwisko() { } publiv Nazwisko(String name){ this.name=name; } public String getName(){ return name; } public void setName(String name){ } } w tym kodzie trzeba dopisac dodatkowe pola tak aby mogly byc elementami listy no i tu sie zaczyna problem czy wystarczy ze po deklaracji zmiennej (name) dopisze cos takiego: Kod public Nazwisko next; public Nazwisko prev; czy moze to chodzi o cos innego.... :/ punkt B niewydaje sie byc trudnym natomiast punk C niestety jak dla mnie tak choc pewnie rozwiazanie tego jest banalne.... jeżeli ktos wie jak wyglada lista 2-kierunkowa to bede wdzieczny! z gory dzieki za pomoc! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 5 Dołączył: 24.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wyglada na zaliczenie u Milczara
![]() Punkt c wystarczy zrobic klase z 1 atrybutem: public Nazwisko first; Brakuje jeszcze tutaj:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wyglada na zaliczenie u Milczara ![]() Punkt c wystarczy zrobic klase z 1 atrybutem: public Nazwisko first; Brakuje jeszcze tutaj:
hehe ![]() ![]() ![]() ale powiedz mi czy w tej Klasie Nazwisko to wystarczy dopisac tylko te 2 pola? public Nazwisko next; i ... prev; ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 5 Dołączył: 24.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak. na priv opisalem.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czyli podsumowujac caly kod wygladal by nastepujaco:
oraz
ostatnie moje pytanie zeby rozwiac moje wszystkie watpliwosci: 1. czy jezeli jest public Nazwisko pierwszy czy nie musi byc public Nazwisko ostatni; ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:11 |