![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 5 Dołączył: 24.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Schemat kategorii typu: id, parent_id, nazwa, etc
Jak pobrac produkty, ktore naleza do wybranego id_kategorii oraz jej podrzednych (praktycznie 4 poziomy zaglebien - wiecej nie bedzie). Jezeli sie da to zalezy mi na 1 zapytaniu. Rekurencyjnie to bym sobie poradzil. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 1 Dołączył: 12.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi do głowy przyszedł tylko jeden brzydki sposób.
Z subselectami ale wydajnościowo to nie wyjdzie dużo lepiej.
Wydaje mi się że to zadziała i że jednak jest coś prostszego... Ten post edytował tomaszdurka 13.02.2007, 02:10:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 5 Dołączył: 24.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wyglada na to, ze bede musial przetestowac Twoj sposob. Kobinowalem z joinami ale nie skonczylo sie to najlepiej :/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 10 Dołączył: 8.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem powinieneś użyć innej reprezentacji drzewa kategorii np.:
- left right - przy użyciu ścieżki - przy użyciu zakodowanej ścieżki Jest ładnie opisane w tym artykule http://www.dbazine.com/oracle/or-articles/tropashko4 Reprezentacja 'left right' została użyta w CakePHP dla drzewa AROs i ACOs - dzięki temu możesz znaleźć gotowy, wiarygodny kod. -------------------- --------------------------------------------------------------------------------
weblog.axent.pl -------------------------------------------------------------------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:58 |