![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Proszę napiszcie mi czy jest jakiś sposób na coś takiego: Mam trzy proste pliki .php (.php bo mam na nich formularz kontaktowy) jeden z tekstem w języku polskim, drugi angielskim i trzeci szwabskim. i chciałbym, aby te strony wczytywały sie oglądającemu w zależności od używanego przez jego przeglądarkę jezyka. Czyli Anglik używający np Firefoxa z angielskim zobaczy ten plik po angielsku, Polak uzywający spolszczonej wersji Firefoxa po polsku itd. myślałem, żeby zastosować trzy oddzelne pliki jezykowe i je includować, ale nie wiem czy dla tak prostej konstrukcji jest to konieczne. Dziekuję z góry za jakies info na ten temat. Pozdrawiam Konrad -------------------- To cholerne wino pozbawia mnie myślenia
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może poczytaj o
I sprawdzasz jak jest z Polski to includujesz odpowiedni plik... Ten post edytował cornholio666 12.02.2007, 17:06:40 -------------------- I need TP for my bunghole!!!
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@cornholio666 - tobie też przydała by się lektura na ten temat ;) to, że serwer na którym pracujesz być może udostępnia odpowiedni moduł Apache (GeoIP) wcale nie znaczy że inne serwery też go mają. Więcej, jestem gotów się założyć, że większość jednak nie obsługuje ;)
Lepiej chyba zajrzeć do $_SERVER['HTTP_ACCEPT_LANGUAGE']. U mnie ma wartość Kod pl,en-us;q=0.7,en;q=0.3 Pozostaje później tylko przetworzyć te informacje, zdecydować czy obsługujemy język główny (pl), czy może kolejny (en-us). Jeżeli żadnego nie obsługujemy, pokazujemy domyślny. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki siemakuba
czyli mógłbym zastosowac takie coś
i powinno działać, a najwyżej dodatkowo gdzieś u góry gify flag z bezpośrednim przekierowaniem na odpowiedni plik językowy. -------------------- To cholerne wino pozbawia mnie myślenia
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak poza tematem... co to za jezyk "szwabski"?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
Niemiecki
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@kondorekk: no prawie takie :) Wszystko jest OK, poza tym, że $_SERVER['HTTP_ACCEPT_LANGUAGE']; niekoniecznie będzie zawierał dokładnie string 'pl', 'de' czy 'en'. Musisz jeszcze ten string zbadać na okoliczonść sprawdzenia co tam w nim sie ukrywa.
Ja stosuję coś mniej więcej takiego:
W tablicy $matches będziesz miał znalezione języki, spośród oczywiście tych podanych. Pierwszy z języków ($matches[0]) to domyślny język przeglądarki. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Fajnie jeszcze raz dziekuje @siemakuba
Pozdrawiam Konrad -------------------- To cholerne wino pozbawia mnie myślenia
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:37 |