![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam następujące pytanie przechodzą przez drzewo XML w którym są elementy <value id=""> z atrybutem id od 2-49 i potrzebuję sprawdzać po kolei czy dane value z atrybutem id istnieje. jak mogę to zrobić? pozdrawiam, i proszę o pomoc Greg |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz chyba napisać w jaki sposób przechodzisz przez te drzewo, bo różny może być wtedy sposób dostępu do atrybutów.
No i jeszcze co dokładnie chcesz sprawdzić? - czy w aktualnie przetwarzanym elemencie value wogóle jest atrybut id? - czy atrybut id znajduje się w jakimś zadeklarowanym zbiorze? Daj więcej info, sprawa nie jest trudna ale szczegóły wymagane ;) pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uzyj XPATH.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz chyba napisać w jaki sposób przechodzisz przez te drzewo, bo różny może być wtedy sposób dostępu do atrybutów. No i jeszcze co dokładnie chcesz sprawdzić? - czy w aktualnie przetwarzanym elemencie value wogóle jest atrybut id? - czy atrybut id znajduje się w jakimś zadeklarowanym zbiorze? Daj więcej info, sprawa nie jest trudna ale szczegóły wymagane ![]() pozdr. fragment drzewka
i jak mogę sprawdzic przechodząc pętla foreach czy istnieje value o id równe 3 wykorzystuję poniższą pętle
chciałbym jeśli $val nie istnieje (np id=3) żeby też wstawiał pusta kolumnie aby liczba wierszy mi się zawsze zgadzała. Ten post edytował Gregor1984 12.02.2007, 14:55:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Każdy element z tablicy $dane_value będzie obiektem typu SimpleXMLElement.
Żeby dostać się do atrybutów tego obiektu wykorzystaj metodę attributes() obiektu SimpleXMLElement (http://www.php.net/manual/pl/function.simp...-attributes.php). Dostaniesz tablicę z atrybutami jako kolucze i ich wartościami jako elementy - pozostaje sprawdzić czy tablica ma klulcz id (isset" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, empty" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, array_key_exists" title="Zobacz w manualu php" target="_manual) i zależnie od tego wyświetlać co potrzeba. pozdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:47 |