![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
mam nastepujacy problem z sql [znowu :|] mam 2 tabele 1 tabela: zawiera texty wyswietlane na stronie kazdy wiersz ma pole add_by [smallinit(5)] w tym polu jest id usera ktory dodal dany text 2 tabela: tabela z userami ... sklada sie z user_id[smallinit(5)], user_login i innych problem: zapytanie slq ktore: pobiera WSZYSTKIE texty i w kazdym wierszu wyniku podmienia wartosc id na login odpowiadajacy id w bazie userow ... mam nadzieje ze wszyscy skapowali o co mi chodzi ... chcialbym miec to w 1 zapytaniu ... na 2 to zaden problem ... jezeli jednak nie bedzie sie dalo to trudno ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można to złączyć też JOIN'em, ale nie będę Ci mieszał w głowie... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
dzieki !! dziala ![]() cya update: a mam jeszcze 1 pytanko ... czy da sie w ten sposob podmienic dwie wartosci ![]() bo w tabeli text mam jeszcze pole verify_by ktore przechowuje user_id [ to id jest inne niz id dodajacego ...] gdy zmienie zapytanie: [sql:1:5da88a38ef] SELECT t1.*, t2.user_login FROM tabela1 AS t1, tabela2 AS t2 WHERE t1.add_BY = t2.user_id AND t1.verify_by = t2.user_id; [/sql:1:5da88a38ef] to nie dziala tak jakbym chcial ... podmienia tylko w przypadku gdy dodajacy i weryfikujacy maja to samo id ... gdy jest inne wstawia null cya |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Chorzow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba ze verify_by moze byc jeszcze nie ustawione:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:08 |