![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Otóż mam 2 problemy dotyczące formularza w który mają wejsc dane z bazy. 1) Niektore pola się zapełniają właściwie, inne w ogóle. Mam na przykład dwa pola "TEXTAREA" w ktore wbijam dane z pól MySQL "TEXT". Teraz pytanie: dlaczego w jednym z pól TEXTAREA nie pojawia sie tekst? "input name" == pole w tabeli SQL wiec wykluczam pomyłkę w nazwach pól. Dodam, iż treść pola posiada polskie znaki diakrytyczne gdzie w tabeli MySQL zapisane są przy formacie utf8_general_ci 2) Jak wybrać przy wczytaniu się strony wartość pola SELECT, ktora nalezy do rekordu? Np. dla 7 pracownikow chcialbym wybrac kategorie "Palacz" z listy dostepnych mozliwosci. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Pokaż kod
2) W jaki sposób są te kategorie zapisane? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pola w tabeli MySQL są tak samo nazwane jak tutaj
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<textarea> nie ma atrybutu value. Kod dajesz między znaczniki <textarea> i </textarea>.
Co do drugiego pytania to nadal nie wiem o co chodzi. |
|
|
![]()
|
|
dzieki, zapomnialem o tym specyfiku textarea
![]() a co do drugiego to chodzi mi o to, by przy wczytaniu pozycji pola wyboru SELECT od razu wybierany był ten, ktory odpowiada konkretnemu rekordowi z bazy. Wedle powyzszego kodu ma to byc kategoria artykułu znajdujaca sie w osobnej tabeli ale w tabeli z artykulem oznaczona jako catid. Pobieram odpowiednim kodem liste kategorii do pola SELECT ale nie wiem jak dla indeksu $articlerow['catid'] wybrac z pola SELECT kategorie przypisana do tego rekordu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli wartość dla artykułu będzie równa pobranej z bazy podczas wyciągania wszystkich dodaj selected do tworzonego <option>
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
no wlasnie w tym problem ze pole ID z tabeli kategorii nie rowna sie polu ID z tabeli artkylow totez chodzi o to, by wybraz z pola SELECTED kategorie ktora ma taki ID jak pole CATID w tabeli artykulow
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
LOL, prosilem o kod wybierajacy pozycje z listy SELECT a nie zapytanie MySQL
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no wlasnie w tym problem ze pole ID z tabeli kategorii nie rowna sie polu ID z tabeli artkylow totez chodzi o to, by wybraz z pola SELECTED kategorie ktora ma taki ID jak pole CATID w tabeli artykulow No to wybierając dane o artykułach wyciągaj też wartość CATID i tą wartość porównuj z ID wyciągnietą z bazy podczas tworzenia SELECT'a -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 13:28 |