![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2007 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
Czy w pliku np. index.php musi być jakaś odpowiednia strona kodowa? Czy musi być taka sama jak
w plikach htm które będa inkludowane? NIekrzyccie jak to juz było na forum jest bardzo późno a wyszukiwarka i tak mnie niesłucha :/ --- Nie nie ![]() Mam taki edytor i tam mozna ustawiac rozne storny kodowe. I np zapisuje ten plik jako ISO-cośtam-2. I wtedy mam np poprawnie polskie litery w pliku html (oczywiscie jezeli dodam deklaracje) Ale w php niema deklaracji i ten cąły Paser moze zrobić jakiś błąd? Ja zawsze te php'y zapisuje jako iso-costam-2 i dziala ale chcialem sie dowiedziec a nie w ciemno pisac. a w necie niemoge znalesc.
Powód edycji: Połączyłem oba posty. /webdicepl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Cytat Ale w php niema deklaracji i ten cąły Paser moze zrobić jakiś błąd? Ja zawsze te php'y zapisuje jako iso-costam-2 i dziala ale chcialem sie dowiedziec a nie w ciemno pisac. a w necie niemoge znalesc. Nie zrobi żadnego błędu, jedyne co może się stać to zamiast wyświetlenia polskich znaków będziesz miał krzaki. Przykładowo jeżeli ustawiasz kodowanie w dokumencie html jako utf-8 to pamiętaj, aby z takim samym kodowaniem pisać dokumenty php, wtedy nie będziesz miał problemów. Pozdrawiam. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2007 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
Thx tak myslalem w koncu te podstawowe znaki w kazdej stornie kodowej chyba sa identycnzie zapisywane... tak mysle thx
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 19.02.2005 Skąd: Dębica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ok, a co w przypadku jesli w PHPEdit mam do wyboru ANSI, Unicode i UTF8 a strone mam w ISO?
Zrobilem sobie mala funkcje do 'pisania': opiera sie to na funkcji z tego forum (autora nie pamietam):
wszystko pieknie i ladnie tylko nie moge sie przyzwyczaic zeby wpisywac write('...') Czy jest jakikolwiek sposób aby przedeklarować printa albo zadeklarowac wlasna funkcję która nie potrzebuje nawiasów i bedzie tak elastyczna jak print? -------------------- Psik!! A masz!! ...chamie - Porucznik Borewicz
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 12:17 |