![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem, otóż jak wiadomo gdy się wejdzie z adresu przeglądarki do /templates/nazwa_pliku.tpl to wyświetli się jego cały kod, no i tu moje pytanie. Jak czemuś takiemu zapobiec?
-------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprzez .htaccess możesz to zrobić:
Kod RewriteEngine on
RewriteCond %{REQUEST_URI} \.tpl$ RewriteRule .* - [F] -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
umieszczaj templaty w katalogu poza htdocs
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
umieszczaj templaty w katalogu poza htdocs A ja nie ma takiego katalogu i co? ![]() Wystarczy chyba taki wpis w katalugu gdzie masz tpl: Kod Deny from all
Ten post edytował sf 10.02.2007, 10:29:51 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprzez .htaccess możesz to zrobić: Kod RewriteEngine on RewriteCond %{REQUEST_URI} \.tpl$ RewriteRule .* - [F] Działa ![]() ![]() -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja nie ma takiego katalogu i co? ![]() No bo nie chodzi o to, żeby katalog się tak nazywał. Po prostu chodzi o katalog który udostępnia Twój (czy inny serwer). Umieszczaj szablony podan nim. Możesz swoją drogą trzymać szablony w bazie danych (tak - smarty to obsługuje). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ustaw chmod na pliki tpl by tylko 'localhost' mógł z nich korzystać.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No bo nie chodzi o to, żeby katalog się tak nazywał. Po prostu chodzi o katalog który udostępnia Twój (czy inny serwer). Umieszczaj szablony podan nim. Możesz swoją drogą trzymać szablony w bazie danych (tak - smarty to obsługuje). Nie każdy hosting takie coś posiada ![]() ![]() Ten post edytował sf 17.02.2007, 19:57:09 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chmodem tego się nie ustawi ![]() Rzeczywiście, mój błąd, palnąłem coś, co przeczytałem w innym źródle bez sprawdzenia (chodziło mi o chmod 770 - rzeczywiście nie działa). Za to sprawdziłem ten sposób, działa dobrze: tworzymy plik .htaccess z zawartością: Kod ordner deny allow deny from all Smarty działa bez problemu, a gdy próbujemy odpalić plik tpl (albo w ogóle wejść do danego folderu) dostajemy "500 intrnal server error" - możemy także zabezpieczyć tak inne foldery (cache, template_c itp, itd). Ten post edytował Saladin 18.02.2007, 13:29:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:42 |