![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wtam.
Mam pewien problem, mianowicie: Mam plik tres.php, którym za pomocą funkcji z klasy includuje plik faktura.php, następnie w faktura.php chcę użyć pewnej funkcji z tej samej klas którą załadowałem ten plik, lecz wyskakuje mi błąd: Fatal error: Call to a member function data() on a non-object in E:\Program Files\WebServ\httpd\magazyn 2.0\funkcje\faktura.php on line 2 próbowałem załadować klase jeszcze raz w faktura.php, lecz wyskakuje mi że coś tam redeclared. Może mi ktoś wyłumaczyć o co chodzi? //serwer stoi na PHP5 -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj odpowiednie kawałki kodu.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tą funkcją includuje plik faktura.php w pliku tresc.php następnie chce użyć tego w faktura.php: i wyskakuje ten błąd co podałem w 1 poście obiekt deklaruje juz w pliku tresc.php, więc nie moge go jeszcze raz zdeklarować w faktura.php bo wywala błąd że nie mozna jeszcze raz deklarować Ten post edytował misiek172 9.02.2007, 10:09:52 -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plik faktura.php jest include-owany do wewnątrz klasy, więc należy go traktować jako jej część. Użyj w nim $this->data(); i będzie działać.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 08:56 |