![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym stworzyć pełne kompedium zabezpieczania formularzy w tym wątku. Bo jest jeden wielki burdel, jak dla mnie... I powoli zaczynam się w tym gubić ![]() Tutaj rzuciłem mały kodzik w html. Teraz to co chcę wyjaśnić dla wszystkich i samemu się dowiedzieć ![]() 1a) nie można dodać innych znaków poza a,b,c,...,z i 1,2,...,9,0. 1b) nie mozna dodac tagów html ani php (brak mozliwości dodania zapytania delete czy cos takiego) 2a) zabezpieczneie wrzucanego zdjecia - sprawdzanie czy zdjęcie jest zdjęciem, a nie jakimś skryptem, odpowiednie prawa do pliku, blokowanie przed usunięciem z serwera Jak na razie z tego co przeglądałem forum, to natknąłem się na funkcje: strip_tags() -> wyświetla tekst bez znaczników html Co proponujecie jeszcze zastosować? Jak obronić się przed włamywaczami? -------------------- "Państwo to ja" Ludwik XIV
"Wróg zaatakuje to co kochasz" Ojciec Chrzestny "Wszystko powinno być proste jak to tylko możliwe, ale nie prostsze..." A. Einstein "Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza" Albert Einstein "Nieprawda powtarzana wielokrotnie staje się prawdą" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
proponuje poczytac na początek o walidacji danych w formularzu
tutaj znajduje sie ciekawy text -> http://www.gajdaw.pl/php/walidacjaformularzy.html -------------------- ThE EnD oF ThE InTErnEt !
pasy zabezpieczające |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeczytałem cały artykuł i jest dosyć ciekawy
![]() -------------------- "Państwo to ja" Ludwik XIV
"Wróg zaatakuje to co kochasz" Ojciec Chrzestny "Wszystko powinno być proste jak to tylko możliwe, ale nie prostsze..." A. Einstein "Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza" Albert Einstein "Nieprawda powtarzana wielokrotnie staje się prawdą" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 13:10 |