![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kto wie jak można sprawdzić na jakim systemie operacyjnym jest postawiony serwer www oczywiście za pomocą php ?
Potrzebuje ustawić bezwzględne ścieżki w pliku według systemu operacyjnego np : jeżeli serwer www postawiony jest na linuxie to ustaw scieżkę :
a jeżeli na windowsie to :
chciałem zrobić to sam ale nie daj rady ![]() Zastanawiałem się nad czymś takim że może uda się odczytać jakaś wartość za pomocą php i wtedy wszystko było by łatwe :
Niestety ponieważ nie wiem jak to ustawić to to rozwiązanie mi chyba odpada a bardzo go potrzebuję aby nie zmieniać za każdym razem ręcznie ścieżek jak wysyłam z mojego kompa na serwer linuxowy ![]() Ten post edytował Setesh 7.02.2007, 01:18:14 -------------------- Znudził Ci się wygląd twojej v39'ki ? Zmień to! :)
| Google | CodeGear | Swiss Delphi Center (ENG) | digitalmars.com | 4programmers.net | dsdt.info | BinBoy | delphi.cartall.com.pl | CPW.net.pl | cyfbar.republika.pl| |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
http://pl.php.net/manual/pl/function.phpinfo.php
zwraca wiele informacji, min. i system. Musisz tylko przeparsowac te dane ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skorzystaj z czegoś takiego:
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A tak BTW to nie ma potrzeby zmieniania "/" na "\" przy przechodzeniu na win, ścieżki z "/" są już chyba uznawane za poprawne od czasu WIN ME
-------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 2 Dołączył: 6.07.2005 Skąd: Legnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.php.net/php_uname
http://pl.php.net/manual/en/language.const....predefined.php : DIRECTORY_SEPARATOR PHP_OS -------------------- SithTemplate
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykorzystałem to :
i działa jak należy ![]() ![]() Ten post edytował Setesh 7.02.2007, 15:11:06 -------------------- Znudził Ci się wygląd twojej v39'ki ? Zmień to! :)
| Google | CodeGear | Swiss Delphi Center (ENG) | digitalmars.com | 4programmers.net | dsdt.info | BinBoy | delphi.cartall.com.pl | CPW.net.pl | cyfbar.republika.pl| |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko pamiętaj, że jak zmienisz serwer będziesz musiał zmienić ten kawałek kodu. To co ja podałem będzie podawało ścieżkę dostępu zawsze odpowiednią.
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
niby czemu mam zmieniac sciezke
![]() ![]() ![]() ![]() a jak to niby bez zmiany zrobić ? :| -------------------- Znudził Ci się wygląd twojej v39'ki ? Zmień to! :)
|
|
![]()
|
|
Wystarczy, że będziesz chciał za jakiś czas przenieść pliki na inny serwer, albo do innego folderu ... ścieżki się zmienią.
Zobacz co powyższy kod zwraca i zastosuj. Dzięki temu nie bawisz się w ścieżki, zawsze poda Ci taką jaka powinna być. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
eee... fajne
![]() nie ma to jak mały kod ![]() WIELKI THX ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- Znudził Ci się wygląd twojej v39'ki ? Zmień to! :)
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:28 |