![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2007 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Albo słabo szukam,albo nie ma tu takiego tematu ![]() Chcę aby na mojej stronie pojawiał się ostatnio dodany obrazek na moim forum. Coś próbowałem,ale mnie to przerasta. proszę o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli podczas zapisywania obrazka dodajesz informacje do bazy z datą dodania albo masz w tabeli z obrazkami pole typu auto_increment to wyciągnij tak:
lub jeżeli nie masz pola auto_increment a np datę dodania to tak
Wynik tego zapytania odpowiednio wyświetl na stronie. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2007 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj
Ja nie dodaję żadnych informacji do bazy o dacie. Ktoś na forum coś wrzuca i chciałbym aby automatycznie taki obrazek wyskoczył mi na stronie. Nie bardzo zrozumiałem co napisałeś ![]() jakbyś mógł to wytłumaczyć łopatologicznie to będę wdzięczny. Dopiero zaczynam przygodę z php i nie bardzo to dla mnie jasne. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A zapisujesz gdzieś do bazy jakiekolwiek informacje na temat tego obrazka
![]() ![]() Jeżeli tak jest to musiałbyś odczytywać zawartość tego folderu ( opendir(), readdir() ) i sprawdzić czas kiedy był modyfikowany za pomocą filemtime(). Na tej podstawie będziesz mógł stwierdzić który plik był ostatnio wrzucony na serwer. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Posłuchaj,nie wyjasniłem chyba za dobrze:
Mam forum,gdzie co 30 minut (średnio) ktoś wrzuca jakiś obrazek. I nie jestem w stanie wyłapać ostatniego i pozmieniać na stronie bo w tym czasie może pojawić sie następny. Coś takiego jest na stronie: www.odkrywca.pl po prawej stronie w słupku na dole "ostatnia identyfikacja" Tam wskakuje automatycznie ostatnio dodana fotka i w dodatku jest linkiem do wątku. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
No to znaczy, że gdzieś zapisujesz dane o tym obrazku
![]() ![]() Powiedz co robisz z tym obrazkiem jak ktoś wrzuca go na forum. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Nic z nim nie robię. Automatycznie ląduje w folderze z plikami,a na forum pojawia się w poście
![]() |
|
|
![]()
|
|
Czyli plik jest gdzieś zapisywany do jakeigoś folderu. Musisz przeskanować ten folder za pomocą opendir() i readdir() i potem sprawdzić filemktime() żeby wybrać ten najnowszy.
Przeskalować go i wyświetlić na stronie w odpowiednim miejscu. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
czuję się trochę jak z innej planety czytając to co piszesz.
To wyższy poziom. Szczerze się przyznaję,że jestem na początku przygody z php i nie dam rady czegoś takiego stworzyć ![]() dziękuję ci za pomoc,ale na razie to się podszkolę w php bo czarno to widze. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Wystarczyło zajrzeć do manuala:D
http://pl.php.net/manual/pl/function.readdir.php << przykład drugi i już masz zczytaną wartość katalogu z plikami
Ten kod zwróci Ci zawartość folderu tmp ( jeżeli taki będzie ) i wyświetli nazwy plików oraz czasy ich modyfikacji. Teraz wystarczy z czasów modyfikacji wybrać ten największy ( najnowszy ) i masz zdjęcie które zostało ostatnio wrzucone. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
dzięki,coś będę kombinował
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:00 |