![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Posiadam stronkę w której używam skryptu z funkcją include służąca mi do wklejania innych podstron do strony głównej. Dane przesyłam index.php?id=nazwazmiennej Jak zabezpieczyć daną funkcję przed korzystaniem z niej przez innych użytkowników (nie wiem dokładnie jak, ale wiem że to możliwe). I dodatkowo jak filtrować zmienne dostarczane przez userów. Dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm... czy w praktyce ci takie coś jest potrzebne ?
musiał byś mieć tablicę z listą plików które można zaincludować ... Jeżeli chcesz aby można było includować dowolną stronę ... nie tylko znajdującą się na twoim serwerze to możesz sobie pomarzyć o bezpieczeństwie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w praktyce?
mi to jest bardzo potrzebne, pisze, bo miałem włamania :x Includowane są tylko i wyłącznie pliki z mojego serwera na zasadzie: jest główna strona po lewej mam menu w którym są odnośniki index.php?id=wklejlink1 i ona się wyświetla w środku głównej strony, linków jest sporo, ale wszystkie odnoszą się do plików znajdujących się na stronie index.php wyglada tak:
Ten post edytował cyberpunx 5.02.2007, 16:28:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zrób tak jak powiedział PiratNowegoPokolenia. Stwórz tablicę z plikami na serwerze, które mogą być includowane. A momencie includowania sprawdź czy plik znajduje się w tablicy. Jeżeli tak to wstaw go do includa jeżeli nie to wyświetl inny komunikat.
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
czy to w pełni zabezpieczy funkcję iclude (pytam i proszę mnie oświecić bo nie zabrdzo wiem, co mogło by się jeszcze stać) znalazłem coś takiego
zabezpieczanie include |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a to nie lepiej zrobić na stronie głównej frame i z poziomu html takie coś robić ?
|
|
|
![]()
|
|
nie ponieważ niektóre pliki potrzebują mieć sprawdzone jakie zostały wysłane podstrony i w zależności od tego budują kolorystykę i układ strony...
![]() |
|
|
![]()
|
|
a gdybyś zapisał sobie takie informacje w sesji lub w Cookies ?
|
|
|
![]()
|
|
masz na myśli to jak strona ma wyglądać odnośnie przesłanego pliku? wolał bym pozostać przy obecnym stanie a jedynie zabezpieczyć jak już pisałem include...
czy ktoś ma jakiś konkretny pomysł odnośnie tego? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 23 Dołączył: 3.06.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do funkcji sterującej include'owniem plików dodaj sobie, że w nazwie pliku, po zmiennej oprócz ".php" ma być jeszcze jakis inny ciąg znaków... Np:
index.php?pid=strona1 wywołuje plik o nazwie: inc_strona1.include.php Przy tak skonstruowanej nazwie pliku nikt Ci nic nie podlepi... -------------------- Pomogłem? Podziękuj proszę klikając poniżej "POMÓGŁ" ;)
|
|
|
![]()
|
|
ok można zamknąć temat tu jest odpowiedź
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 16:11 |