![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2005 Skąd: Goleniów (pod Szczecinem) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem
Zaznaczam ze szukałem odpowiedzi w dokumentacji i na tym forum ale jej nie znalazłem. Nie wiem jak zrobić by skrypt sam dla siebie generował zmianne, tzw. mam pętle For i chcem by ona tworzyła określoną ilość zmiennych i nadawał jej im nazwy ilość zmiennych nie jest znana z góry. Np. pętla for dostaje ochwyt do pliku gdzie w kolejnych wierszach są zapisane wyrazy ("ala","ola","kot") chciałbym by skrypt utworzył zmienne $ak_ola; $ak_ala; $ak_kot; ktoś może wie jak to zrobić? Ten post edytował yaroo_s 4.02.2007, 23:49:05 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiedz co chesz z tymi zmiennymi potem zrobić?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
Poza tym odpowiedz na Twoje pytanie jest pod postacią GLOBALS w manualu. I jezeli szukasz czegokolwiek w manualu PL to od razu daj sobie spokoj. |
|
|
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
a nie prościej upchnąć to w tablice?
bo potem jak bedziesz używał nieznanych zmiennych? Ten post edytował kwiateusz 5.02.2007, 00:09:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2005 Skąd: Goleniów (pod Szczecinem) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiałem się czy tego nie upychać do tablicy ale jako że pracuje na pewnym systemie nazw to wolę mieć to w postaci zmiennych.
Jak to ma działać - w zmiennych mają być trzymane zmienne sesji - uprawnienie użytkowników. lista wszystkich istniejacych uprawnienień jest trzymana w pliku (tzw. ich nazwy), teraz użytkownik musi dostać listę (linki) do działów gdzie może wejść a gdzie nie. Jako że lista uprawnień sie zmienia nie moge dać tego statycznie, po wejściu dostaje jakąś ilość zminnych zgodna z nazwą kolumn w bazie danych i porównuje wartości: czy np. $upr_ogloszenia == $wiersz['ogloszenia']; //zakładam że wcześniej było zapytanie i mam wiersz z bazy gdzie sa dane danego użytkownika.. tyle właśnie te słowo "ogloszenie" ma byc wyciągane z pliku a nie statycznie podane, czyli skrypt ma utworzyć zmiene o prefiksie $upr_ i końcówkach zgodnych z nazwami z pliku |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
zmieniłem troche kod by pracowął na bazie..
PS. tego sposobu ze zmieną do zmienej nie do konca rozumiem, tzw. jak by można zastosować to do mojego problemu.
Ten post edytował yaroo_s 5.02.2007, 10:57:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:31 |