![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat poruszany już chyba z tysiąc razy ale muszę się dowiedzieć czy dobrze rozumiem to pojęcie
![]() Chciałem zrobić klasę która będzie: na początek będzie pobierała z jednego pliku nazwy plików cache ... W momencie pobierania jakiegoś pliku cache szukała nazwy pliku w tablicy którą pobrała z tego pierwszego pliku. Zapisywanie cache to żaden problem ... pomijając to jak nazwać pliki ... jeżeli będą zabezpieczone tagami <?php to wtedy nie trzeba kombinować i można dać prostą nazwę typu news_page_1.php Oprócz tego mam jeszcze dwa problemu spowodowane małym doświadczeniem W jaki sposób miał bym zapisać cache ... Czytałem coś że opłaca się te dane zserializować i moje pytanie: Kod a:5:{s:1:"a";s:5:"value";s:1:"v";s:3:"lol";i:3;s:8:"no i git";i:99;s:3:" /n";s:3:"lol";i:0;} co z tym zrobić ... wrzucić bezpośrednio do pliku czy coś w rodzaju
a i jeszcze jedno: Nie mam zamiaru tworzyć osobnego systemu cache dla SQL i templatek. Wydaje mi się to po prostu nie potrzebne. Czy to co powiedziałem ma sens czy jednak jest inaczej ? Proszę każde zdanie skomentować i obalić moje dziwne teorie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz nie bawić się w pliki .php tylko zapisywać w samych plikach np. txt w katalogu który ochronisz .htaccess przed dostępem z zewnątrz.
Dalej - serializacja - dokladnie tak - serialize($tablica) i masz stringa, którego wrzucasz. Klasa wydaje się byc prostym pomysłem - jedna tablica która zawiera nazwy plików - zserializowana do jakiegos pliku, potem z tej tablicy zarządzanie reszta - jeśli tylko by to ładnie połaczyć z tworzeniem/edycją plików. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na bezpłatnych hostingach htaccess działa ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a to już nie tutaj się pytaj... ale powinien działać...
|
|
|
![]()
|
|
czyli mniej więcej tak to ma wyglądać ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:45 |