![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
chce zapisac pewna wartosc pola person_ID z tabeli person w polu Person_ID w tabeli user_login. Zadeklarowane zmienne ktorych wartosci pobieram z formularza: $login1 = (strtolower($_POST['login'])); $pass1 = ($_POST['pass']); $name1 = ($_POST['name']); $surname1 = ($_POST['surname']); $email1 = ($_POST['email']); $tel1 = ($_POST['telephone1']); $tel2 = ($_POST['telephone2']); na poczatku wpisuje w tabele person odpowiednie wartosci z formularza: $ins2 = mysql_query("INSERT INTO `person` (`Name`, `Surname`, `Email`) VALUES ('$name1', '$surname1', '$email1')"); Klucz dla tej tabeli - zmienna Person_ID - inkrementuje sie automatycznie. Chce jego wartosc teraz zapisac w tabeli user_login jako Person_id: oto tresc zapytania - ktora mialam nadzieje pobierze zawartosc pola Person_id z tabeli person: $zapyt = mysql_query("SELECT `Person_id` FROM `person` WHERE `Name`='$name1' AND `Surname`='$surname1';"); I dalej myslalam ze wpisze ja w tabele user_login: $ins1 = mysql_query("INSERT INTO `user_login` (`Login`, `Pswd`, `Locked`, `Person_ID`) VALUES ('$login1', '$pass1', 0, '$zapyt');"); wszystko chodzi ladnie tylko nie wpisuje mi zawartosci tej jednej komorki ![]() Czy moze jest jakis inny sposob na to by w jednej tabeli istnial klucz odwolujacy sie do danego rekordu w innej tabeli? BARDZO PROSZE O POMOC Alanoe |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdź czy to zapytanie pobiera interesujące Cię dane:
i wykasuj ten ";"(średnik) po `Surname`='$surname1'
a poza tym, zmienna $zapyt, wczytaj jej wartość przez
pisałem z palca, nie testowałem, mogą być literówki Ten post edytował spryciula 2.02.2007, 16:37:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziekuje spryciula :*
wszystko dziala poprawnie ![]() pozdrawiam Alanoe |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:45 |