![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2003 Skąd: skąd-inąd. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chcialbym miec skrypt do ktorego odwoluje sie
plik o tresc: <a href=sciagnij_plik.php?plik=$nazwa_pliku> $nazwa_pliku </a> zadaniem pliku sciagnij.php jest polaczenie z serwerem,i sciagniecie pliku tak,zeby w przegladarce otworzylo sie okienko do zapisania pliku (w header trzeba chyba uzyc attachment); a w pliku sciagnij_plik.php : $serwer="localhost"; $uzytkownik="szparag"; $haslo="haslo"; $conn_id = ftp_connect($serwer); $login_result = ftp_login($conn_id, $uzytkownik, $haslo); teraz trzeba jakos pobrac $plik z serwera ftp i wyslac go do przegladarki. nie wiem jak to zrobic zbytnio,wiem ze sa funkcje ftp do sciagania plikow ,ale z deka ich nie kumam. ten plik z ftpa trzeba chyba zapisac do zmiennej a pozniej wrzucic ja jako zalacznik w naglowek,ale nie wiem... moze mi ktos dokonczyc ten przyklad sciagania plikow z serwera ![]() prosze o pomoc! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapisz ten plik gdzies na w jakims tmp' katalogu
i location'em zapodaj przegladarce [php:1:a8f3a602e5]<?php header("Location: ".$plik); ?>[/php:1:a8f3a602e5] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
grochu: uzywaj BBCode'u. Wiecej tutaj: http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=2810
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2003 Skąd: skąd-inąd. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok.
od tej pory bede uzywal bbcode,ale to nie zmienia faktu ze problem pozostaje. harry mi nie pomogl swoja rada z [php:1:20c5c89128] <? header("Location: ..."); ?> [/php:1:20c5c89128] i umieszczaniem plikow w tempie,bo sztuka polega na pobraniu pliku z ftp'a a nie z tmp'a. mozna zrobic to tak,ale to nie ma sensu ze wzgledu na bezpieczenstwo: [php:1:20c5c89128]<? header("Location: user:password@server/$plik"); ?>[/php:1:20c5c89128] ale jak bedzie plik ktory przegladarka moze otworzyc sama to otworzy ten plik w swoim oknie a na pasku adresy pojawi sie adres z nazwa uzytkownika ,haslem i adresem serwera. to bez sensu. dlatego plik trzeba sciagnac za pomoca funckji php do obslugi FTP. i w tym caly problem,i do tego potrzebuje pomocy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Szukaj...
Było np. tu: http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=5701&h...hlight=download a tu gotowy przykład: Cytat [php:1:e0088953ef]
<?php $file = './files/'.$_GET['file']; header("Cache-control: private"); header("Content-Type: application/octet-stream"); header("Content-Length: ".filesize($file)); header("Content-Disposition: attachment; filename=".basename($file)); header("Connection: Close"); readfile($file); ?> [/php:1:e0088953ef] Do tego doloz sprawdzanie wczesniej czy z dozwolonego katalogu plik leci i bedziesz mial. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Proponowlabym nastepujaca kolejnosc: 1) php-ftp laczysz sie ze zdalnym serwerem pobierasz plik ( opis jak: http://pl2.php.net/manual/en/function.ftp-get.php ) zapiszujesz go w /tmp pod jakas losowa nazwa ( jak: http://pl2.php.net/manual/en/function.tempnam.php ) 2) php wysylasz naglowki - "zapisz plik" (php.faq.pl - sugerowanie przegladarce nazwy..) tyle ;) Powiesz z ktorym emasz ewentlanie problem - bedizemy kombinowac. Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
no i super - posty się uzupełniły.
Ale zastanawia mnie, dlaczego uważasz, że warto by towrzyć plik tymczasowy, a dopiero potem przesyłać go do usera? Z uwagi na prędkość połączenia ftp? Czy jest jakiś inny powód? -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat no i super - posty się uzupełniły.
Poniewaz calkiem mozliwe ze wystapia dwa pliki o tej samej nazwie. ot przyzwyczajenie ;)
Ale zastanawia mnie, dlaczego uważasz, że warto by towrzyć plik tymczasowy, a dopiero potem przesyłać go do usera? Z uwagi na prędkość połączenia ftp? Czy jest jakiś inny powód? Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
i sprawa jest juz jasna,najpierw sie pobiera plik z ftp do katalogu /tmp
a z niego przesyla sie naglowek do przegladarki. dzieki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:32 |