![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2006 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak jest rozwiązany problem nadmiaru w tabelach np. na takim forum?? bo pewnie zaden moderator nie optymalizuje jej ręcznie np. w phpmyadmin
![]() ![]() ps. i jaki nadmiar jest wyczuwalny i powoduje zwolnienie bazy ![]() Ten post edytował kononowicz 1.02.2007, 15:04:40 -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 269 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uzyj CRONa.
albo przy kazdym wejsciu na okresloną stronę np admin.php wstaw np " Delete from Twoja_tabela where data < '$id'"; i bedac w pliku administracji bez twojej ingerencji skrypcik bedzie automatycznie czyscil tabele z np w tym przypadku danych ktorych data jest za stara do wyswietlania. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2006 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uzyj CRONa. albo przy kazdym wejsciu na okresloną stronę np admin.php wstaw np " Delete from Twoja_tabela where data < '$id'"; i bedac w pliku administracji bez twojej ingerencji skrypcik bedzie automatycznie czyscil tabele z np w tym przypadku danych ktorych data jest za stara do wyswietlania. hmmm ... a mi sie wydawało ze optymalizuje sie za pomocą OPTIMIZE TABLE `nazwa` a delete raczej słuzy do usuwania rekordów... ale nic to ![]() a poza tym cron to chyba w linuksie jest tylko a ja mam xamppa po windowsa ... -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale samo usunięcie danych z tabel nie powoduje ich zmniejszenia, w mysql'u można użyć
co spowoduje usuniecie nadmiaru danych, w phpmyadmin w zakładce struktura jest coś takiego jak "wykorzystanie przestrzeni" i tam wszystko widać, tak jak napisał mój poprzednik, wstaw dodatkowy kod do pliku php, który zoptymalizuje tabelę Ten post edytował spryciula 1.02.2007, 15:32:33 |
|
|
![]()
|
|
ale mi zalezy na tym aby wykryło mi czy nalezy optymalizowac czy nie i dopiero automatycznie optymalizowało gdy nadmiar to np. 500kb i tyle .
-------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:21 |