![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2003 Skąd: Millhaven Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Jak zrobić licznik który zliczałby ilość jakiegoś znaku (np. "#") w pliku tekstowym? Może ktoś zna jakiś skrypt lub inny podobny post? jeśli komuś chciałoby się wytłumaczyć z góry dzięki! pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php >> Skrypty
Prosze zapamietac na przyszlosc, ze forum php nie jest po to aby zadawac pytania dotyczace skryptow. Od tego jest forum Skrypty co wyranie jest podane w podpisce pod nazwa forum. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Witam!
Jak zrobić licznik który zliczałby ilość jakiegoś znaku (np. "#") w pliku tekstowym? Może ktoś zna jakiś skrypt lub inny podobny post? jeśli komuś chciałoby się wytłumaczyć z góry dzięki! pozdrawiam Najprościej funkcją substr_count(); [php:1:1a2eb9c526]<?php print(substr_count("To#jest#test#zliczania#hashy#", "#")); ?>[/php:1:1a2eb9c526] W pierwszym argumencie funkcji podajesz ciąg, który ma być przeszukiwany, a w drugim znak/ciąg znaków, który ma być zliczany. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2003 Skąd: Millhaven Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
eee...yyyyy....
"ciąg który ma być przeszukiwany" - tzn? mnie chodzi o to żeby był przeszukiwany plik.txt ... Nie wiem czy coś jest nie tak czy ja czegoś nie rozumiem ale o php wiedzy za dużej nie mam....dlatego prosiłbym o wyrozumiałość :wink: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Skąd: Lublin city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat eee...yyyyy....
"ciąg który ma być przeszukiwany" - tzn? mnie chodzi o to żeby był przeszukiwany plik.txt ... Nie wiem czy coś jest nie tak czy ja czegoś nie rozumiem ale o php wiedzy za dużej nie mam....dlatego prosiłbym o wyrozumiałość :wink: Otwierasz plik, wczytujesz zawartosc, zliczasz :wink: -------------------- (none)
|
|
|
![]()
|
|
otwieram?
czyli ma to wyglądać tak: <?php print(substr_count("tekst.txt"; "#")); ?> tak? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat otwieram?
czyli ma to wyglądać tak: <?php print(substr_count("tekst.txt"; "#")); ?> tak? coś takiego mniej więcej: [php:1:a8162c3510]<?php $plik = fopen("tekst.txt", "r"); print(substr_count($plik; "#")); fclose($plik); ?>[/php:1:a8162c3510] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No nie całkiem Ive.
Spróbuj raczej tak: [php:1:9fd4faeb22]<?php $plik = file_get_contents("text.txt"); print(substr_count($plik, "#")); ?>[/php:1:9fd4faeb22] |
|
|
![]()
|
|
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:25 |