![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ! Jak w temacie
mam problem z konfigurowaniem Serwera FTP ktory znajduje się za Routerem Posiadam Router pod ktory podpięte są 3 PC i Laptop Wi-Fi każdy z tych komputerow ma swoje IP wew. jeden z PC ktory służy mi jako maszyna do wymiany plikow chodzi 24/7 chciałem uruchomić usluge FTP przekierowałem wszystkie porty na routerze FTP chodzi normalnie ale pełno bakcyla wbija sie na PC i infekuje LAN i reszte sprzetu dlatego zablokowalem porty. Odbolkowalem port 21 i pare innych aby miec te P2P podaje kumplowi swoj adres IP tzn przez domene no-ip.pl ftp://bleble.no-ip.pl wyświetla się jemu okno do zalogowania ... Loguje się poczym pochwili wyrzuca monit limit czasu połaczenia przekroczony... działa bez problemow przez HTTP na porcie 80 taki podobny jak FTP ale to nie to samo wolał bym Ftpka.. ktoś może mi pomoc aby skonfigurować pasywnie FTP... na Lanie działa wszystko OK ! Ten post edytował Judgee 30.01.2007, 23:14:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
FTP pasywny wymaga po stronie serwera otwartego portu 21 (na lacze kontrolne) i kilku (wielu) portow (na lacze danych), najlepiej wybrac kolejne z portow powyzej 10000. I te wszystkie porty przekierowywujesz (normalnie, tak jak masz np. 80ke) z routera do serwera. No i konfigurujesz FTPa w trybie pasywnym z wyzej podanymi portami.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy nie szybciej będzie odblokować tylko porty 21 (przesyłanie koment) i 20 (przesyłanie danych) dla korzystania z FTP?
Jeśli dobrze kojarzę, to zakres portów dla trybu pasywnego ustala się jako część konfiguracji serwera FTP. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiec tak używam CesarFTP 0.99g
ustawiłem tak port domyślny 21 - przekierowany czy tam otwarty na routerze teraz tak Home IP 192.168.xxx.xxx adres wew Passive Adress 81.219.xxx.xxx adres zew Passive Port Range from 2048 - przekierowny To 2148 - przekirowny czy taka konfiguracja pomoże mi i innym przeglądania zawartości FTP ? bo chciałbym np z pracy od znajomego wrzucać do siebie na serw jakieś pliczki... Ten post edytował Judgee 2.02.2007, 18:26:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OMG, a tak trudno to sprawdzic?
Przeciez zrobiles dokladnie to co opisalem wyzej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 09:18 |