![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Tak ja w temacie, chciabym zrobic blokowanie logowania po 5-ciu nieudanych probach, tak jak to jest na niektorych forach np: VBiulletin, w jaki sposob ten mechanizm dziala? |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
po prostu sprawdzając dane jesli sie nie zgadzaja zapisuje do bazy ze bylo nieudane logowanie i sprawdza jesli liczba nieudanych logowań jest równa 5 to nie pozwala logować sie...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po prostu sprawdzając dane jesli sie nie zgadzaja zapisuje do bazy ze bylo nieudane logowanie i sprawdza jesli liczba nieudanych logowań jest równa 5 to nie pozwala logować sie... Po co od razu do bazy? Wystarczy w sesji zapisać. -------------------- Gentoo Linux 64bit / PHP 5.2 / MySQL 5.1
-> Administracja serwerami Linux i FreeBSD |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak mozna w sesji to zapisac?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale w bazie danych jest lepiej... Sesja wygasnie, albo mozna uzyc innej przegladarki, w bazie danych zawsze bedzie zapisane. Potem dodasz tylko skrypt ktory codziennie zerowal by ten licznik.
|
|
|
![]()
|
|
ok, ale dokladnie to chodzi mi o to jak zaimplementowac czas aby zbanowac goscia na 15 minut ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
po 5 złym logowaniu dodajesz wpis do bazy z data ostatniego złego logowania a nastepnie przy kazdej kolejnym logowaniu sprawdzasz czy minelo 15 jak tak to zerujesz date i ilosc blednych logowan jak nie to wywalasz komunikat ze zablokowane kotno. Przynajmniej ja to tak widze
|
|
|
![]()
|
|
zalezy mi na tym abo to zrobic na sesjach, na scisle jak nie "pdolam" to zrobie to w bazie :/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 01:36 |