![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
na wstępie zaznaczam ze przeczytałem mase kursów, poradników itp. ale niestety nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytania :/ a więc chciałbym zacząć pisać php ale nie wiem jak zacząć. w kursach jest napisane ze jest to język pisany "po stronie serwera". co to znaczy? jakie oprogramowanie muszę zainstalować i jak je skonfigurować by móc pisać php? wiem ze to moze być troche denerwujące, tak pisać krok po kroku ale bardzo prosze ![]() i jeszcze pytanie: czy gdy bede pisał jakieś skrypty to czy bede miał możliwość jakoś to "podejrzeć" jak wygląda? zeby nie było ze jestem kompletnie zielony to napisze ze znam dosyć dobrze html, wiem ze to mało,ale zawsze cos, i teraz chciałbym nauczyc się php. z góry wielkie dzięki za pomoc! pozdrawiam! Ten post edytował zielony115 27.01.2007, 23:20:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na gorze masz Temat: Kursy dla poczatkujacych przejrzyj, poczytaj kursy i wtedy pytaj
po stronie serwera to w skrocie znaczy tyle, ze do przegladarki trafia gotowa strona w html'u, w zrodle strony nie znajdziesz kodu php za pomoca ktorego zostala ona wygenerowana Ten post edytował maryaan 27.01.2007, 23:33:37 -------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po stronie serwera - to znaczy ze ktos wpisując w przeglądarce
www.twojastrona.pl/jakistam_adres.php wysyla zapytanie do serwera o ta strone ona sie tam wykonuje i zwraca wynik (np w postaci kodu html) do Twojej przeglądarki. Co muszę zainstalować? Najlepiej ze swojego komputera zrobić taki serwer ( instalujesz apache ) no i moduł php do serwera (mozesz uzyc jakiegos gotowca jak np. wamp). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm czytałem te kursy ale nadal nie mam odpowiedzi na powyższe pytania
![]() dzieki wielkie za odpowiedzi ![]() Ten post edytował zielony115 27.01.2007, 23:36:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstaluj sobie na kompie krasnal lub VertrigoServ ....
NApisany skrypt można podejrzec wywołując ten plik php w przeglądarce... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
NApisany skrypt można podejrzec wywołując ten plik php w przeglądarce... w przegladarce mozna podejrzec wynik dzialania skryptu
Ten post edytował maryaan 28.01.2007, 00:04:29 -------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 16:31 |