![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam problem z odebraniem tablicy z formularza.
Mam plik(html), w którym jest cały formularz. M.in.: Dane są przesyłane postem do pliku php Następnie w pliku php próbuję je normalnie wyciągnąć, łudząc się, że dostanę tablicę:
Jednak tablicy nie dostaję. Dostaję tylko ostatniego zaznaczonego checkboxa. Jak zrobić, żeby dostać tablicę wszystkich checkboxów? (wszystkich, lub tylko tych zaznaczonych - wszystko jedno) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i wszystko jasne ![]() -------------------- Pozdrawiam
kriqs mam nadzieje ze pomoglem :) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sedno tkwi w nazewnictwie pól <input />. Zauważ, że @kriqs tak nazwał elementy (name="grupa[]"):
Dzięki temu, przesłana zostaje tablica, co można zauważyć np. dzięki funkcji var_dump(): Cytat array(2) { [0] => string(1) "1" [1] => string(1) "2" } [u]
Ten post edytował JaRoPHP 26.01.2007, 19:37:34 -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
Kurcze, no nie działa. Cały czas dostaję pojedyńczą wartość :/ - wartość ostatniego zaznaczonego check boxa
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To pokaż jak masz zrobiony cały kod. Może masz jakiegoś bug'a w tym kodzie.
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Juhas A jak chcesz odczytać te wartości?
Używasz np. instrukcji foreach" title="Zobacz w manualu php" target="_manual? Pokaż kod, pewnie wyjaśni się co nieco... -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
OK, oto fragment kodu związany z tą tablicą:
plik .html: (usunąłem znaczniki związane z tabelą, w tej grupie jest troszkę więcej, ale na takie zasadzie) No i plik php:
Funkcja translateArrayTag zwraca stringa i wygląda następująco:
funkcja translateTag, to po prostu same case'y W tablicy powinienem mieć wartości liczbowe(no, jako łańcuch chyba nie? ![]() Chodzi o to, że w checkboxach jest też pole: "inne" i gdy się to zaznaczy, wtedy trzeba wpisać - to co zostanie wpisane, tutaj mam w zmiennej $other Na końcu funkcji obcinam 2 ostatnie znaki, czyli przecinek i spację. Ale tutaj już $arr nie jest tablicą. W ogóle w post już nie dostaję tablicy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli jeżeli ktoś zaznaczy kilka checkboxów w tym pole inne i wpisze tam jakąś wartość chcesz otrzymać ciąg
Kod 1,3,5,6,jakas_wartosc_z_pola_inne Czy jakoś to inaczej ![]() Jeżeli tak to może sprawdź takie rozwiązanie:
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Oj, wykryłem już błąd okrutnie głupi. Patrzcie, gdzie umieściłem return w funkcji translateArrayTag :/
Przepraszam za te posty ![]() Ten post edytował Juhas 29.01.2007, 12:37:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:49 |