![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam następujący problem.
Muszę wygenerować kod kreskowy do pdf, a następnie ten pdf wysłać mailem. Problem polega na tym, że nie mogę używać żadnego zewnętrznego oprogramowania typu genbarcode. Wiem, jak dodać do pdf tekst(z obrazami jeszcze nie doszedłem - posługuję się klasą Cezpdf). Jednak nie wiem, jak wysłać wygenerowany pdf mailem, zamiast pokazywać go w przeglądarce. Jednak głównym problemem jest teraz generowanie tego kodu kreskowego. Ktoś wie, jak to zrobić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generowanie kodu kreskowego to dość skomplikowana sprawa, a do tego istnieje conajmniej kilka jego typów. Tutaj http://www.algorytm.org/index.php?option=c...4&Itemid=54 znajdzie opis Ean-13 wraz z jego implementacją w kilku językach, może Ci się przyda
![]() -------------------- e-Złota Rybka
Life: lllllllllllllllllllllllll 27% |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygenerowanie kodu kreskowego nie jest tak skomplikowane. Dokładnie zajęło mi to 140 linijek kodu.
I pol dnia programowania. Co do kodu to wykorzystaj EAN-13 na necie znajdziesz zasady generowania tego kodu. Zwróć uwagę na strażników (pierwsze 3 i ostanie 3 kreski biało czarne) i generacje sumy kontrolnej. Wiadomo musisz wykorzystać biblioteke gd2. Jeśli chcesz zobaczyć jak to działa u mnie to proszę: www.omako.eu/kod.php (wpisz 12 cyfr bo inaczej będą błędy - nie ma jeszcze obsługi wyjątków (bo w sumie mi nie potrzebne)) ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a moglbys sie podzielic kodem zrodlowym z tego pliczku kod.php? bo bardzo by mi sie to przydalo:)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Kiedyś pisałem (a raczej przepisywałem z Bodajże c++) coś takiego, na potrzeby pewnego serwisu. Nie mam dziś dostępu do czytnika więc nie sprawdzałem.
Wywołanie:
Z tego co pamiętam, kod to 11 cyfr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ehhh a mnie to nie chce działać
![]() Zrobiłem sobie formularz ale jak kalikam Generuj to wyświetla mi komunikat "Błąd podczas tworzenia kodu kreskowego" ![]() Listing pliku:
Z góry dziękuję za odpowiedź Ten post edytował plmorpheus 27.04.2009, 09:07:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co samemu pisać
http://www.fpdf.org/ -> scripts -> Code 39 barcodes i inne. Ja osobiście z tego kożystam i działa bardzo ![]() -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak tylko zerknąłem, czy wywołanie nie powinno wyglądać tak?
Zmienione; kod wygląda tak:
ale dalej ten sam efekt ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ma być 11 cyfr, jak napisał webdice
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
a co innego ma Ci się wyświetlić?
używasz na końcu imagepng - powinien Ci utworzyć plik code.png |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
a co innego ma Ci się wyświetlić? używasz na końcu imagepng - powinien Ci utworzyć plik code.png racja ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
nie wiem, dlaczego tak się dzieje,
zawsze możesz dodać linię usuwającą ten plik przed wygenerowaniem nowego; możesz również zmienić nazwę pliku zależną od tych 11 cyfr - w tym momencie masz taki mały system cache na generowane obrazki. |
|
|
![]()
|
|
zawsze możesz dodać linię usuwającą ten plik przed wygenerowaniem nowego; mógłbyś podać jakby miałą wyglądać taka linia? Tak jak pisałem wcześniej - jestem nowy w te klocki stąd takie, pewnie dla niektórych w tym Ciebie, głupie i proste pytania. Jednak każdy kiedyś zaczynał... ![]() pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
poczytaj - Unlink
![]() |
|
|
![]()
|
|
poczytaj - Unlink ![]() Przypomniało mi się zaraz po napisaniu postu - przepraszam za zbędne pytanie ![]() Tymczasem okazało się, że bład leży gdzie indziej - otóż nawet po ręcznym wykasowaniu pliku code.png i próbie wygenerowania nowego okazuje się, że za każdym razem jest generowany kod o wartości 123456789012 (sprawdzony skanerem). Co teraz? Plik wygląda tak:
Co teraz? ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 18:02 |