![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wiec zabralem sie za tworzenie skryptu logowania i mam maly zgrzyt. Otoz w bazie haslo koduje za pomoca password('haslo') i nijak nie wiem jak porownac to haslo z moim wpisanym oraz jak zakodowac haslo wpisywane w formularzu by siecia szlo juz zakodowane? Ponizej moj skrypcik.
niby funkcja crypt() po stronie php koduje hasla ale z tego co mi wyswietla to za kazdym razem jest inna wartosc. Jakas podpowiedz? Ten post edytował TopGun 25.01.2007, 11:07:21 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Używaj odpowiednich tagów do wstawiania kodu na forum.
2. password() != crypt() 3. Nie używaj SQL'owego password() 4. Używaj funkcji mieszających - MD5, SHA1 5. Crypt() jest także funkcją mieszającą. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki za podpowiedz, uzylem wlasnie md5 i dziala mi to porownanie, lecz w jaki sposob zaszyfrowac formularz, by z niego haslo do serwera szlo zaszyfrowane a nie otwartym tekstem? Czy pozostaje mi tylko szyfrowanie strony przy pomocy ssl?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbyś zakodować hasło w MD5 po stronie klienta przy pomocy javascript'u i dopiero je wysyłać jednak moim zdaniem lepiej użyć SSL.
http://www.google.pl/search?q=md5+javascri...lient=firefox-a |
|
|
![]()
|
|
Na sieci znalazlem implementacje po stronie klienta w php:
I teraz pytanie: jak wykorzystac funkcje calcSHA1() w formularzu np. tego typu?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powiedz mi jak chcesz zastosowac po stronie klienta cos co jest napisane (a dokladniej przepisane z js) w php ktore dziala po stronie serwera?
|
|
|
![]()
|
|
Hmm...tez prawda (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Wiec pozostaje mi implementacja javascriptu albo sobie odpuscic (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a ja zadam pytanie: czemu ma sluzyc hashowanie po stronie klienta?
Rozwazmy sytuacje: masz juz to hashowanie u klienta. Klient sie loguje, wysyla haslo shashowane. Siedzi sobie teraz taki hackier i nasluchuje co wysyla ludek. Przechwytuje shashowane haslo, zaraz potem wysyla identyczne rządanie logowania i mimo ze haslo bylo shashowane to i tak sie zaloguje. teraz moze robic na koncie klienta co dusza zapragnie. |
|
|
![]()
|
|
a ja zadam pytanie: czemu ma sluzyc hashowanie po stronie klienta? Rozwazmy sytuacje: masz juz to hashowanie u klienta. Klient sie loguje, wysyla haslo shashowane. Siedzi sobie teraz taki hackier i nasluchuje co wysyla ludek. Przechwytuje shashowane haslo, zaraz potem wysyla identyczne rządanie logowania i mimo ze haslo bylo shashowane to i tak sie zaloguje. teraz moze robic na koncie klienta co dusza zapragnie. ...myślę, że jednak jest jakiś plus takiego rozwiązania jednak tak jak pisałem wcześniej - moim zdaniem nie warto się tym bawić. Załóżmy, że hacker sniffuje sieć i przechwytuje pakiety. Kiedy wysyłasz żądanie logowania hacker dostaje tylko hash - nie zna jawnego hasła co przy świadomości bezpieczeństwa użytkowników internetu jednak ma jakieś znaczenie - większość osób ma pewnie takie samo hasło na forum, takie samo do maila, serwera czy wielu innych. Przechwytując login i hasło wystarczy władować nick usera do google i pewnie znajdzie się jeszcze parę serwisów gdzie używa tego samego hasła. Wysyłając hash - zabezpieczasz się przed tym jednak po to jest SSH żeby go używac jeśli jest potrzebne. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat większość osób ma pewnie takie samo hasło na forum, takie samo do maila, serwera czy wielu innych. No to tylko w tej sytuacji, ze nie poznam hasla na inne konta. Ale na danym serwisie bede mogl szalec. Z drugiej strony jesli mowimy o takich ludkach, co to maja te same hasla na rozne serwisy, to i te hasla wowczas do "trudnych" nie naleza i znalezienie odpowiednika dla takiego hasha problemem nie bedzie. podsumowujac: niepotrzebna zabawa, ale... no wlasnie: co kraj to obyczaj (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:35 |