![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 3 Dołączył: 30.12.2006 Skąd: co skąd? Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
na wstępie muszę zaznaczyć, że przeczytałe dziesiątki linijek forum, pytałem wujka google, próbowałem uzyć funkcji iconv...
w skrypcie używam SimpleXML i wczytuję plik z kodowaniem ISO-8859-2 (plik na innym serwerze i edycja odpada). wynik zapisuję w pliku txt i oczywiście nie ma polskich znaków. wywołanie jakiegokolwiek wartości w przeglądarce zwraca mi ten sam błąd. ustawiłem ale nic to nie dało. moje pytanie brzmi jak to przekonwertować? -------------------- Tylko sprawdzone typy bukmacherskie na BetGen.pl
Potrzebujesz konta bankowego? Nie? Każdy potrzebuje. Porównaj konta i wybierz najlepsze dla siebie Zostań milionerem zaczynając od zbierania truskawek. Każdy może być bogaty - to nie mit. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a wstaw iso małymi literami
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 3 Dołączył: 30.12.2006 Skąd: co skąd? Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
niestety bez zmian
![]() -------------------- Tylko sprawdzone typy bukmacherskie na BetGen.pl
Potrzebujesz konta bankowego? Nie? Każdy potrzebuje. Porównaj konta i wybierz najlepsze dla siebie Zostań milionerem zaczynając od zbierania truskawek. Każdy może być bogaty - to nie mit. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a meta w html-u
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
wstawiłem
ale żadnego efektu EDIT: mam po prostu głupie wrażenie, że simplexml "olewa" kodowanie pliku xml i ładuję w utf-8. echo "ąćśłóżĽ"; -> wyświetla poprawnie litery "ąćśłóżź", chyba że się mylę (co jest oczywiście bardzo możliwe)... Ten post edytował sagittariuspl 24.01.2007, 20:46:51 -------------------- Tylko sprawdzone typy bukmacherskie na BetGen.pl
|
|
![]()
|
|
A sprawdź jakie masz kodowanie w przeglądarce i czy w ogóle kodowanie jest pobierane
W ostateczności użyj iconv ale to ominięcie problemu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
w przeglądarce wszystko wygląda ok.
jedynym rozwiązaniem jest iconv i odpowiednie pola xml przekonwertować (niestety nie wiem jak to zrobić z całym plikiem), na szczęście tych pól jest tylko kilka, więc w pętli to bedzie łatwo zrobić. jednym słowem: @wipo dzięki! -------------------- Tylko sprawdzone typy bukmacherskie na BetGen.pl
|
|
![]()
|
|
pokaż kod
bo iconv(stare-kodowanie,nowe-kodowanie,tekst) więc bez problemu powinno byc -------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak właśnie zrobiłem. teraz plik jest odpowiednio zapisany i wszystko gra. teraz tylko drugi plik (ale to juz będzie z górki)...
jeszcze raz dzięki -------------------- Tylko sprawdzone typy bukmacherskie na BetGen.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:46 |