![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Potrzebuje sie dowiedziec od samego poczatku jak wyglada sprawa implementacji logowania na stronie. Czy do uzytkownikow tworzy sie osobna baze? W formularzu, gdzie sie wpisuje haslo od razu sie je koduyje przy pomocy crypt() lub jakos inaczej? Jak to z tym wszystkim jest? No bo jest kilka skryptow na forum ale nie bardzo znam zasady ich wykorzystania itd. Pozdrawiam. -------------------- Semper Fi
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma jednej drogi na stworzenie logowania. Tyle ile jest skryptów tyle pewnie dróg
![]() Każdy ma swój ulubiony, na swój sposób zmodyfikowany gotowiec, albo napisany od podstaw. Jeżeli chcesz stworzyć sam jakiś system logowania to masz dowolność. Jeżeli skorzystasz z gotowego skryptu ... to wytyczne co i jak masz w skrypcie. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, ale zakladajac, ze tworze baze dla samych uzytkownikow, to w momencie logowania musi byc jakis uzytkownik wpisany do bazy bym sie mogl z ta baza polaczyc i sprawdzic czy inny logujacy sie uzytkownik stnieje, czy mam racje? Czy moge wykorzystac baze mysql z tabela user czy musze sobie tworzyc jakas inna? Dobrze wogole rozumuje?
![]() -------------------- Semper Fi
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba mieszasz użytkowników bazy danych a użytkowników systemu do którego robisz logowanie.
Zazwyczaj jest użytkownik którego wykorzystujesz podczas łączenia się do bazy danych podczas sprawdzania czy użytkownik który się loguje ( użytkownik systemu ) ma prawo się zalogować ( istnieje w bazie ). -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
O i powoli dochodzimy do jasniejszej sytuacji
![]() ![]() -------------------- Semper Fi
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem co rozumiesz przez
Cytat loguje sie normalnie do mysql-a tak jak bez autoryzacji No chyba że chodzi Ci o połączenie z bazą danych poprzez php'owe mysql_connect() lub mysql_pconnect(). Reszta twierdzenia zgadza się z zazwyczaj stosowaną praktyka -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Tak, to logowanie normalne to mam na mysli wlasnie mysql_connect(), i w tych parametrach wpisuje uzytkownika mysql-a, a z mojej bazy przy pomocy tego polaczenia porownuje osobe, ktora sie proboje zalogowac. Dobrze teraz opisane?
-------------------- Semper Fi
|
|
|
![]()
|
|
Tak. Wlasnie taki jest mniej wiecej sposób na logowanie.
Można to potem dowolnie rozwijać, rozbudowywać itp itd. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
No i teraz juz wiem o co w tym biega i bede sie dalej rozbudowywal
![]() ![]() -------------------- Semper Fi
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:20 |