![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Mam 2 adresy na NO-IP i chciałbym wykryć z którego adresu ktoś wchodzi. w zależności od tego został by przekierowany na odpowiednie strony mojego małego serwerka. - "pierwszy adres na NO-IP" przekierowanie na "serwerek/~pierwsza_strona" - "drugi adres na NO-IP" przekierowanie na "serwerek/~druga_strona" (Obie strony na tym samym serwerku - to samo IP) Prawdę powiedziawszy to nawet nie wiem czego szukać i jak mogła by się nazywać taka funkcja. Wiem, że coś takiego musi istnieć, bo widziałem, na różnych skryptach "statystykach", liczniki np kto wchodził na stronę z googla. Próbowałem także szukać, w ustawieniach serwera NO-IP.COM czy czegoś takiego nie ma, ale jakoś nie znalazłem (jak już wcześniej powiedziałem, mogłem nie wiedzieć jak taka funkcja się nazywa). Proszę o pomoc i sugestie, bo może można to "załatwić" inaczej (java?) Ten post edytował alexsanetra 24.01.2007, 13:55:54 -------------------- Watashitachi omoide ni make tano ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 4 Dołączył: 13.01.2004 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładając że masz dostęp do serwera (a chyba masz skoro noip używasz;) , i zakładając że używasz apacha to:
Tworzysz virutalne hosty w apachu: (link dla wersji apache 2.0) http://httpd.apache.org/docs/2.0/mod/core.html#virtualhost Ten post edytował ChrisB 24.01.2007, 20:01:04 -------------------- gragieldowa.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 4 Dołączył: 13.01.2004 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
można i tak:)
ale w virtualnych hostach można również domeny podawać, niekoniecznie ip: * The IP address of the virtual host; * A fully qualified domain name for the IP address of the virtual host; * The character *, which is used only in combination with NameVirtualHost * to match all IP addresses; or * The string _default_, which is used only with IP virtual hosting to catch unmatched IP addresses. -------------------- gragieldowa.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzieś popełniłem błąd. Cały czas wybiera mi pierwszy adres. (to że z 2 adresów zrobiło się więcej nie ma znaczenia - robiłem to dla eksperymentów)
przy switch ... case też wybierana była tylko pierwsza możliwość więc stale popełniam ten sam błąd ![]() Oczywiście potem (jak wybieranie zadziała, to chce użyć. Header('HTTP/1.1 301 Moved Permanently'); i zoptymalizuje to (by np ciągle nie wywoływać "$_SERVER['HTTP_POST']". (jak zwykle rozłożyłem się na jakiejś banalnej sprawie ![]() Ten post edytował alexsanetra 26.01.2007, 11:18:43 -------------------- Watashitachi omoide ni make tano ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skad zes wytrzasnal ta zmienna $_SERVER['HTTP_POST']? zreszta i tak bedzie wybierana pierwsza mozliwosc bo zamiast porownania == uzywasz przypisania =
Ten post edytował maryaan 26.01.2007, 12:53:16 -------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]()
|
|
Mój błąd ,oczywiście miało być $_SERVER['HTTP_HOST']. Wstyd przyznać, gapiłem się przez godzinę w ten skrypcik i nie widziałem tak oczywistej rzeczy, szkoda, że nie piłem wtedy piwka, bo bym zrzucił to na "pomroczność jasną"
Dzięki wszystkim, którzy pomogli - w sprawie, która jak zwykle okazała się banalna ![]() Tak to powinno wyglądać (z moimi adresami działa), może komuś się przyda.
Ten post edytował alexsanetra 26.01.2007, 15:55:30 -------------------- Watashitachi omoide ni make tano ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:43 |